maanantai 30. elokuuta 2010

Luomuketjun yhteistyö mättää eikä kuluttajaa kuunnella - siinä syitä miksi luomu ei ole kasvanut Suomessa

MMM Marja-Riitta Kottila väitteli viime perjantaina Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisessä tiedekunnassa aiheesta "Understanding the organic chain - The framework of the interaction between the actors in organic chains in relation to ecological modernisation of food production". Lyhyesti väitös käsitteli luomuketjun yhteistyötä ja vuorovaikutusta "ruuan tuotannon ekologisen modernisaation näkökulmasta". Ekologisella modernisaatiolla tarkoitetaan luomutuotannon menetelmien soveltamista ekologisia haittoja ennaltaehkäisevänä innovaationa ekologisten ja taloudellisten hyötyjen yhtaikaiseksi saavuttamiseksi. Mitä tämä tarkoittaakaan... Kottila luo mallin luomuketjun toimijoiden vuorovaikutuksen ymmärtämiseksi.

Väitöksen ytimestä löytyy kuitenkin maalikollekin ymmärrettävää asiaa: "Luomuketjun osat eivät toimi yhtenäisenä kokonaisuutena, vaikka kaikki toimijat korostivat vastuullisuuden merkitystä toiminnassaan. Osa toimijoista ei yhdistänyt luomua erityisesti vastuullisuuteen ja nekin, jotka näin tekivät, arvioivat luomun tuomia hyötyjä lähinnä myynnin kautta. Luomutuotteita valmistavan pienyrityksen ja kaupan keskusliikkeen välillä kuitenkin löytyi yhteistyötä, joka perustui valmistajan otettavuuteen ja ammattitaitoon tavarantoimittajana."

Kottilan mukaan kuluttajaa ei kuunnella riittävästi. "Kuluttajien toiveita ja ajatuksia kuunneltiin vähän ja he jäivät vaille tietoa tarjolla olevista tuotteista. Tiedonkulku ketjussa pysähtyi kauppaan ja kuluttajat kokivat vaikeaksi löytää luomutuotteita kauppojen valikoimista".

Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa luettavissa E-thesis -palvelussa osoitteessa
http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-4304-8.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti