torstai 26. elokuuta 2010

Stafetten går vidare

Fängelsedirektör Jyri Koivumaa, köksmästare Jaana Vuorimaa och riksdagsledamot Heli Järvinen
Andra dagen gick närmatstafetten genom fisksocknar: från Kiuruvesi via Pielavesi och Tervo till Karttula. Under resan funderade vi på varför färsk fisk inte används i kommunala kök. Fiskben är problem i skolor, men matsäsonger glöms också ofta och logistik kan orsaka problem, enligt fiskare i Tervo.

Insjöfisk är en del av gammal finsk matkultur, men det är också en del av nutid, eftersom det är ett miljövänligt och hälsosamt val. Insjöfisk är en resurs som vi absolut inte får glömma bort.

Vi finländare är ofta för modesta med finska råvaror. Andra europeiska unionens länder är mycket ivrigare att skaffa EU:s namnskydd för sina jordbruksprodukter och livsmedel. Som tur fick jag höra rykt att det försöks skaffa en namnskydd för Saimens eller Pielavesis siklöja. Hoppas det lyckas!

--

Närmatstafettens tredje dag började i soligt väder, men slutade i ösregn. I bärområde, Suonenjoki-Haapakoski-Pieksämäki-Virtasalmi-Jockas, diskuterades det förstås hur man får lokala bär i matlistan. 60% av bär, som offentliga yrkeskök använder, är finskt bär. Vi har möjligheter till mycket bättre i Finland. Tyvärr är det ofta pris som avgör val, då bär ofta kommer från utlandet.

Stafettpinnen kom på onsdag till Naarajärvis fängelse. Dagens höjdpunkter var Jockas ungdomars performance under resan. i Virtasalmis kirkonkylän koulu hade det ordnats en närmatdag. Vi åt lunch i Bovalius-institutet. I onsdagens ändstation, Vemos herrgård, nämnde riksdagsledamoten Heli Järvinen ställets nyaste kalv. Kalven fick namnet enligt den nyaste produktionsanläggning: Krunex. Den finaste stunden fick kanske uppleva på en ägglantgård i Jockas, där stafettledare Irma Kärkkäinen blev medlem i internationell äggklubb genom en formel ceremoni. Jockas kommundirektör Heikki Laukkanen gav erkännandet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti