keskiviikko 25. elokuuta 2010

Närmatstafetten startade från Vaala

Närmatstafetten startade måndagen den 23.8.2010 från Lamminahon talo i Vaala. Stafetten ordnas för fjärde gång i år.

Riksdagsledamoten Inkeri Kerola hälsade alla välkomna till stafetten. Hon påminde att det är viktigt att mat kan produceras och lagras i Finland under alla omständigheter. Mat är också viktigt för hälsa och för befrämjande av hälsa, enligt henne. "Kostens betydelse borde minnas året runt, inte bara under stafetten".

Vaalas kommundirektör, Tytti Määttä, berättade att närmat är ett medvetet val i Vaala. Beslutsfattare kan påverka val: närmat får inte prefereras, men det är möjligt att formulera anskaffningar så att fräsch är möjligt. Hållbara anskaffningar borde vara en del av kommunens strategi och anskaffningar borde göras på grund av andra kriterier än pris, enligt Tytti. Tytti påpekade också att matsäsonger glömts ofta, men i Vaala är det naturligt att närmat och säsonger iakttas när menyer planeras.

Enligt Vaalas matservicechef, Leena-Kaisa Pärkkä-Hietala, är det möjligt att välja närmat på kommunal nivå, när det iakttas i kommunens strategi och i planering av meny, samt det finns en gemensam vilja att påverka ärendet. Det är möjligt att njuta av fräsch också i kommunala måltider.

Närmatstafettens första dag gick bra, även om det regnade hela dagen. Under resan såg vi bland annat rörsvampar, som man inte sku vilja ha lämnat i skogen. I Pyhäntä fick vi njuta delikata siklöjor och musik. Stafettpinnen gick vidare med kommundirektörer; Tytti Määttä, Vaala - Tuomo Haapalahti, Siikalatva - Jouko Nissinen, Kestilä - Erkki Strömmer, Kiuruvesi.

Till slut av första dagen kom stafettpinnen fram till Tihtilä klockan 19.30. Där fick vi ännu smaka lokal närmat, före det blev dags att fara till bastu och sova.

Närmatstafettens andra dag startade från Kiuruvesis kulturhus tisdagen den 24.8.2010. Riksdagsledamot Hanna-Kaisa Heikkinen sände cyklister iväg. Före starten fick Kiuruvesi Portaat luomuun-diplom som erkännande för hårt arbete för att befrämja ekologisk mat och närmat.

Kiuruvesis pensionerade matservicechef, Helena Juntunen, kämpade hårt för ekologisk mat och närmat och hittade medel, hur maten fås på barns tallrikar på riktigt. Den nya matservicechefen, Helena Laitinen fortsätter hennes arbete och har förbundit sig att jobba enligt samma principer som sin föregångare. Kiuruvesi är en av få kommuner där befrämjandet av närmat och ekologisk mat har inskrivits i kommunens strategi. Ungefär hälften av maten på elevernas tallrikar är närmat i Kiuruvesi!

1 kommentti:

  1. Glatt överraskad att hitta texter på svenska på denna blogg! Och trevligt att följa med närmatsstafetten på det här viset!

    VastaaPoista