tiistai 3. elokuuta 2010

Julkisten ruokahankintojen kilpailuttamisessa on varaa parantaa

Takaisin ruotuun kesälomalta ja heti tutkimustulosten kimppuun.
Suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma (Sre) julkaisi viikko sitten tutkimustuloksia julkisten ruokapalveluin hankinnoista (www.sre.fi). Tutkimuksessa kysyttiin mistä ruoka lasten ja vanhusten lautaselle tulee, samalla selvisi miten julkiset tahot ostavat.


Kaikista raflaavin uutinen tutkimuksesta on mielestäni se että julkisen ruokapalvelun tärkeyttä ei edelleenkään nähdä. Vain noin neljännes julkisista organisaatioista on määritellyt kattostrategioissaan ruokapalveluille tavoitteita tai elintarvikkeille laatulinjauksia. Ruoka on mitä suurimmassa määrin arvovalinta; arvokeskustelu tulisi käydä siitä mistä ja miten tuotetusta ollaan valmiita maksamaan. Ruokapalvelun strategian tuleekin olla osana kunnan strategiaa.

Hinta ei saa olla ainut kriteeri, jolla hankintoja tehdään. Ruokahankintojen suhteen laadun määrittäminen on kuitenkin vielä kovin lapsen kengissä, huomattiin tutkimuksestakin. Kunnallisten ruokapalveluiden arvo on eräiden arvioiden mukaan yli miljardi euroa vuodessa, ruokahankintoihin käytetään vuositasolla noin 300 miljoonaa euroa. Vaikka ruokapalveluiden siivu esim. kunnan kokonaistaloudesta on pieni (noin 2-3%), on näkyvyys ja vaikuttavuus suuri, sillä ruokapalvelut liittyvät kuntien ydinpalveluihin läheisesti. Julkisten ruokapalvelujen kautta voidaan vaikuttaa alueen elinvoimaisuuteen ja työllisyyteen, ennakoivaan terveydenhoitoon ja jopa huoltovarmuuteen.

Kilpailuttamisessa voidaan täysin laillisesti painottaa kokonaistaloudellisuutta, tuotteiden laatua, turvallisuutta ja ympäristövaikutuksia. Hankintaperusteisiin voidaan määritellä vaatimuksiksi esimerkiksi leivän ikä, mahdollisuus käyttää pakastettuja marjoja ilman kuumennuskäsittelyä tai aikaa perunan kuorimisesta. Hankintalaki mahdollistaa myös sesongin tuotteiden hankkimisen kilpailutuksen ulkopuolelta teemaviikkojen aikana.

Kaikki lähtee kuitenkin poliittisesta päätöksenteosta ja tahtotilasta, sen jälkeen kilpailuttamiseen on saatavissa apuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti