sunnuntai 29. elokuuta 2010

Mummon kaalilaatikko

Jos tänään meille tulisi vieraita vaikka maailman ääristä, tarjoaisin heille kaalilaatikkoa - tuota isomummon keittiön ihmettä. Kaikenlaiset kaalit ovat nyt parhaimmillaan, ne sopivat erinomaisesta Hyvinsyöjän ruokavalioon lähes ympäri vuoden. Minusta on tullut kaalin suurkuluttaja, sitä menee jo fajitaksiinkin. Jos vain lähiraaka-ainein haluaa tämän laatikon valmistaa, voi riisin korvata ohralla.

Mummon kaalilaatikko
Jotkut asiat ovat pyhiä, niin kuin minulle tämä kaalilaatikon ohje. Mummo, joka muutaman viikon päästä täyttää 90v., opetti sen aikoinaan, ja siinä olen pitäytynyt. Kelvollinen ohje löytyy myös Hans Välimäen Mummola -keittokirjasta.

Ison satsin ohje, pientä ei kannata tehdä:
- iso kaali tai 2 pientä, silppua pieneksi
- 1 dl puuro riisiä, keitä kypsäksi
- 2 sipulia, silppua ja paista
- lihalientä 1 l
- jauhelihaa, sikanautaa/nautaa 800 g, paista
- meiramia, n 3 tl
- suolaa n 2-3 tl, kokeile makua jos laitat lihalientä ettei tule liian suolainen
- 5 rkl siirappia
- 2 rkl voita pinnalle

Überhyvä kaalilaatikko saadaan kun kaalisilppu paistetaan liedellä kasarissa parissa erässä niin että se saa rusehtavaa väriä. Paistoon kannattaa käyttää sopivasti ensin rasvaa ja loppupuolella lisätä vettä niin että ensin kun on saatu väri, niin sen jälkeen annetaan vielä hautua pehmeäksi.

Paistetaan jauhelihat ja sipulit kunnolla ruskeiksi, keitetään riisit kypsäksi, ja tehdään lihaliemi. Sekoitetaan mausteet, jauheliha ja kaalit keskenään isoon voideltuun uunivuokaan. Itse käytän isoa "lasagnevuokaa". Lisätään lihalientä riittävästi ja vielä riisit. Pinnalle laitetaan voita ja valutetaan siirappia. Mummo käyttää voin sijaan läskiä, laita sitä jos läydät pari viipaletta laatikon päälle. Sitten haudutellaan uunissa 200C asteessa alatasolla ainakin tunti, mielellään lähes parituntia. Kaalilaatikko nautitaan tietysti puolukkahillolla.
I love kaali.

6 kommenttia:

  1. Joo. Tätä minä teen. Pitkään on ollut hyvä kaalilaatikko mielessä.

    VastaaPoista
  2. Joo. Parasta aikaa muhii uunissa iso vuoka kaalilaatikkoa, jota on tehnyt mieli jonkin aikaa, kunnes mieliteko muuntui todeksi. Hakusanalla kaalilaatikkoa etsin vastaavaa, kuin omani, enkä ole vielä törmännyt samanlaiseen ohjeeseen. Maistelin äsken tyttären kanssa pieneen vuokaan tehtyä kaalilaatikkoa, ja voi veljet, se oli viedä kielen mennessään! Omassa versiossani kaalisilppu keitettiin vedessä riisin kanssa kypsäksi, valmiiksi maustettua vettä siis. Ja kypsä riisi-kaaliseos uunivuokaan, ja sitten se tärkein, eli liemi: oikeaa kermaa purkki, maitoa saman verran, kananmuna, suolaa, muskottia, siirappia ja pippuria. Lorotetaan liemi päälle ja reilusti voinokareita pinnalle. Uuniin ensin reiluun lämpöön noin tunniksi ja sitten mietoon lämpöön ja maltetaan olla syömättä koko satsia ennenkuin perhe tulee kotiin. Maukasta.

    VastaaPoista
  3. Kaalista tulee kyllä tosi hyvää kun paistaa voissa aluksi pehmeäksi. Lisäksi olen maustanut kaalin erikseen kulhossa siirapilla, ruususuolalla, musta-ja valkopippurilla. Riisin sijaan käy muuten kotimainen ohrakin. Nam nam.

    VastaaPoista
  4. Kiitos loistavasta ohjeesta. Elämäni ensimmäinen kaalilaatikko onnistui! Onnellinen sattuma, että googlettamalla löysin juuri sinun ohjeesi.

    VastaaPoista
  5. Tämä on sitä aitoo oikeeta kaalilaatikkoa, meinasi tulla jo ihan hätä kun tämä ohje oli hävinnyt kirjanmerkeistä puhelimesta, onneksi löysin sivun. Olen tehnyt tällä reseptillä 3 vuotta kaalilaatikkoa ja koko perhe tykkää. Kiitos kun olet jakanut tämän ohjeen. Tänään taas tätä kaalilaatikkoa, nam.

    VastaaPoista
  6. Paras ohje, tein tätä ensimmäisen kerran. Aikaisemmin henkilö ei ole tykännyt kaalilaatikosta. Tätä suorastaan rakasti 🙏

    VastaaPoista