maanantai 1. maaliskuuta 2010

Kasvisruokaa koululaisille

Huvittuneena olen seurannut Helsingin kaupunginvaltuuston tekemän kasvisruokapäätöksen nostamaa kohua.
Mikä on niin iso uhka kerran viikossa pidettävässä kasvisruoassa että erinäiset tahot ovat näin älähtäneet. Kasvisruokapäiviä on tähänkin saakka ollut kouluissa aina, pinaattiletut ovat yksi lasten suosikeista. Hyvin tehty kasvisruoka täyttää kaikki ravitsemuskriteerit, mutta osaamista ravitsemuksellisesti täysipainoisen ja maukkaan kasvisruoan tekeminen vaatii. Kasvisruoka ei ole sama asia kuin ruoka josta on jätetty liha pois.

Helsingin päätös on hyvä ja oikea. Se tarjoiltiin ehkä vain hieman väärin. Kasvisruokapäivä antaa monia mahdollisuuksia, sillä meillä on valtava potentiaali upeissa sesonkien kasviksissamme. Mutta tosiaan osaamista kasvisruoan tekeminen vaatii, osaamista ja reseptiikan kehittämistä erityisesti ammattikeittiöissä. Valtuuston tekemä päätös on valtion viimevuotisen päätöksen mukainen, siinähän valtioneuvosto päätti että valtion keittiöiden on tarjottava kerran viikossa sesonki-kasvis-tai luomuruokaa. Ko.päätös on suositus kunnille.

Meillä on todella Suomessa vara lisätä kasvisten käyttöä, koulujen kasvisruokapäivä on suunta oikeaan.

3 kommenttia:

  1. Tampere suoriutui viime viikolla tästä samasta mielestäni huomattavasti pienemmällä ja järkevämmällä metelillä. Aamulehden useammassa loppuviikon numerossa on kasvissyöntiä käsitelty järkevältä kantilta, erilaisia kasvissyöjiä on ollut esittelemässä dieettiään jne.

    VastaaPoista
  2. Totta puhut Marjapuuro.
    Se syötetiin pakkopullana, kun se olisi pitänyt tarjoilla uutena kiinnostavana ruokaa monipuolistavana mahdollisuutena.
    Niin varmaan Tampereella tehtiin?
    t. Anneli

    VastaaPoista
  3. Anneli minun mielestäni näin juuri tapahtui, että se esiteltiin enemmän mahdollisuutena kuin menetyksenä.

    VastaaPoista