tiistai 23. helmikuuta 2010

Luomuviinitaivaassa

Luomumessuilla BioFachissa Nürnbergissä viime viikolla oli kaikkea, ihan kaikkea mitä ihminen voi syödä ja juoda. Jopa nallekarkitkin olivat luomua. Yli 2 700 näytteilleasettajaa lähes sadasta maasta olivat levittäytyneet 50 000 neliölle esille. Messut olivat siis sanalla sanoen valtavat.

Yhdeksän suurta hallia täynnä luomua –huh huh. Yksi näyttelyhalleista oli pyhitetty vain luomuviineille. Esillä oli 622 luomuviiniä 19:sta maasta.

Niin kuin elämässä yleensä, universumi johdattaa. Eksyimme viinihallin keskelle ja aloimme etsiä suomalaisen ViiniVerlan ständiä. Löysimme sen mutta niin löysimme sattumalta myös Marjutin, joka on asunut Saksassa yli parikymmentä vuotta ja on nykyään sertifioidun luomuravintolan johdossa Münchenissä. Marjut lähti oppaaksemme luomuviinien ihmeelliseen maailmaan.

Miksi luomuviinin kysyntä on nousussa koko ajan, mitä eroa on tavanomaiseen, tätä tenttasin Marjutilta. Hän sanoi että heidän ravintolassaan tarjoillaan vain luomua, eikä hän itse juo muuta kuin luomua. Luomuviinistä ei tule päänsärkyä, se on puhdas luonnon tuote. Tätä hän korosti monesti: viini on puhdas luonnon tuote. Luomuviiniä ei myrkytetä, siinä ei ole tavanomaisen tuotannon jäämiä lainkaan. Kuten luomutuotannossa yleensäkin, satoa saadaan tavanomaista vähemmän luomuköynnöksistä, mutta viini on sitäkin aromaattisempaa. Luomuviini on saanut kasvaa hitaasti rauhassa ilman kemiallisia buustaajia. Yhä vieläkin suurin osa luomuviinistä kerätään käsin. Luomuviinit ovat vieläkin siis käsityötä. Luomuviini maistuu siltä kuin maistaisi rypälettä suoraan pensaasta. "Ostan viinin vain sellaiselta tuottajalta jonka tunnen, ja tiedän miten hän on viinin tehnyt. Viinin täytyy olla hyvää sielulle", sanoo Marjut. Uskotaan.

1 kommentti:

  1. olipa kiva päästä kanssasi luomumessuille, kun se muuten ei ollut mahdollista :)

    VastaaPoista