perjantai 12. helmikuuta 2010

Pois "poro-lakka -syndroomasta"!

Sre, ulkoasianministeriö ja MTK kouluttivat tänään ministeriöiden, eduskunnan sekä valtioneuvoston kanslian protokolla-asioista vastaavia henkilöitä. Ko. henkilöt huolehtivat työkseen esim. ruokatarjoiluiden tilaamisesta ja järjestämisestä kun Suomeen tulee valtiovierailulle delegaatioita. Nämä ihmiset, joka ovat esim. ministeriöiden esikuntien sihteereitä, ovat paljon vartijoina: he antavat ruokavalinnoillaan osaltaan kuvaa Suomesta.

Mieti tilanne jossa itse olin viime vuonna: 200 ulkomaista huippuvirkamiestä ja lähettilästä ja Suomesta korkea-arvoiset isännät tapaavat iltabanketissa Suomessa, parhaaseen syyssesonkiaikaan. Tarjolla passionhedelmää ja muita eksoottisia hedelmiä, norjalaista lohta. Millaisen kuvan ko. ruokatarjoilun tilaaja halusi antaa ulkomaisille vieraille suomalaisesta ruokakulttuurista?

Protokollahenkilöt oppivat tänään, että kyse ei ole vain ruoasta, vaan kokonaisvaltaisesta elämyksestä. Ruoka ja ruokailutilanteet kokonaisuudessaan viestittävät suomalaisesta yhteiskunnasta ja suomalaisuudesta mitä suurimmassa määrin.

Kokous- ja muiden tarjoilujen järjestäjät joutuvat miettimään monesta ulottuvuudesta ruokatarjoiluja. Tänään puhuttiin erityisesti kestävistä ja vastuullisista valinnoista, sesonginmukaisuudesta, suomalaisesta ruokakulttuurista ja luonnosta tulevista mauista ja raaka-aineista.

Suomalaisuutta ja kulttuuriamme myydään tarinoiden avulla. Suomalaisella ruoalla ja ruokakulttuurilla on monta tarinaa. Meillä on hyvin paljon hienoja raaka-aineita, mutta niitä pitää ostata käyttää, osata hyödyntää sesongit. Yritetään vihdoin päästä pois iänikuisesta poro-lakkasyndroomasta!

1 kommentti:

  1. RuokaSuomi-kuva taitaa olla aika vaisu, välillä joidenkin mielestä jopa huono. Onko Suomessa hyvää ruokakulttuuria, tai ruokakulttuuria ollenkaan?. Itse kasvissyöjänä koen Suomen hyvänä ruokamaana, vaikkakin välillä hieman kapeakatseisena. Täällä innostutaan muiden maiden ruokakulttuureista, mutta omaa ei edes mietitä. Jos jotain Suomalaista tuodaan esille, niin se on yleensä jotain perinteistä, jota ei ole kehitetty eteenpäin nykypäivään soveltuvaksi.

    VastaaPoista