keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Köksänopetus kunniaan!!

Kotitalouden oppitunneilla opiskellaan yhteiskunnan perusyksikön eli kodin osaamisalueita. Kotitalousopetuksella on erittäin suuri merkitys, sillä koululaiset oppivat arjen hallinnan taitoja, joista on hyötyä koko loppuelämälle.

Kotitalous on tällä hetkellä kuitenkin perusopetuksessa tuntimäärältään pienin oppiaine. Sen osuus kaikille yhteisistä tunneista on vain 1,4 %. Kotitalousopetuksen merkitys ei ole vähentynyt yhteiskunnassa vuosien saatossa – pikemminkin päinvastoin. Toiminnallisia, koko elämän kestäviä valmiuksia antavaa oppiainetta tulisi tukea kaikin keinoin, niin taloudellisin resurssein kuin riittävin tuntimäärinkin.

Kotitalousopetuksen määrärahoista säästäminen tai tuntimääristä pihistäminen ei ole pitkänäköistä eikä kestävää toimintaa. Arjen hallinnan perustaidot ovat rapistumassa, eivätkä kotitalousopetuksessa opitut kädentaidot synny sattumalta tai ilman harjoittelua. Kun kodeissa muun muassa laitetaan yhä vähemmän ruokaa, jää koulujärjestelmän harteille aivan liian iso vastuu tulevien aikuisten ja kuluttajien ruokaosaamisesta.

Kotitaloustunneilla lapsi oppii arvostamaan ruokaa ja ruoan tekijöitä. Kun lapset pääsevät kosketuksiin ruoan kanssa, he saavat mahdollisuuden kiinnostua hyvästä ja terveellisestä ruoasta. Hyvän ruoan arvostus syntyy itse tekemisen ja oivaltamisen kautta.

Parhaillaan tehdään perusopetuksen tavoite- ja tuntijakoa. Tässä työssä on huolehdittava siitä, että kotitalousopetus saa riittävästi tunteja ja että sen opettaminen voidaan aloittaa jo alemmilla vuosiluokilla. Tuntijakotyössä on huomioitava myös kouluruokailu, joka tarvitsee ajan ja paikan koululaisen lukujärjestyksessä – jokaisena työpäivänä. Kouluruokailu on tärkeä osa lapsen jokaista koulupäivää, ja siksi kouluruokailun järjestämisellä on merkitystä. Ruokailu on osa koulun opetustoimintaa ja se sisältää merkittäviä kasvatustavoitteita.

Suomalaisessa koulutusjärjestelmässä on kaksi kansainvälisesti merkittävää helmeä: kotitalousopetus ja kouluruokailu. Näiden molempien tulevaisuudesta on jatkossa pidettävä huoli.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti