Pääministeri Vanhasen aloitteesta hallitus käynnisti viime syksynä vuoteen 2020 ulottuvan kansallisen ruokastrategian valmistelun. Tarkoitus on yksinkertaisesti miettiä millä ja miten suomalaiset ruokitaan vuonna 2020 ja sen jälkeen. Käsitän niin, että strategiasta pitäisi tulla kaiken ohi ajava lappu, jonka tavoitteiden mukaan sitten kaikki toiminta ruokaketjussa (ainakin valtion toimet) käännetään. Melkoinen tienviitta siis.
Ruokastrategia tulee todella ottamaan kantaa siihen mitä suomalaiset syövät, miten tuotettua ja missä tuotettua ruokaa, se ottaa kantaa ruoantuotannon ja ilmastonmuutoksen kysymyksiin, sen pitäisi ottaa kantaa luomuun ja GMO:n käyttöön, huoltovarmuuteen, tavoiteltavaan kotimaisuusasteeseen jne.
Ruokastrategiaan liittyen on jo tehty laaja taustaselvitys, joka on käynyt isosti kommenttikierroksella. Ryhmä viisaita miehiä ja naisia Simo Palokankaan johdolla miettii nyt parhaillaan lopullista esitystä strategiaksi. Esitys annetaan myöhemmin kesän korvalla MMM:lle käsittelyyn, joka vie sen alkusyksystä eduskunnan päätettäväksi.
Nyt olisi ainutlaatuinen tilaisuus sanoa oma mielipide tähän meitä ihan jokaista koskettavaan paperiin. Strategiaryhmä nimittäin haluaa kommentteja ja on alistanut asian keskustelulle http://www.otakantaa.fi/ palvelussa. Mielipidekanava on auki 26.3. saakka.
Otakantaa kysyy mm.
1. Onko suomalaisten ruuan oltava suomalaista?
2. Mikä sinusta on tärkein ruokaan liittyvä asia tai ominaisuus? Miksi? Miten arvelet oman tai perheesi ruokalistan ja syömisen muuttuvan seuraavan 10-15 vuoden aikana?
3. Saatko tarpeeksi tietoa ruuasta? Mistä sitä saat? Pidätkö tietoa luotettavana? Millaista tietoa haluaisit lukea pakkauksista?
Kannattaa käyttää tämä tilaisuus, ja kommentoida!
Onko suomalaisten ruoan oltava suomalaista?
Minusta pääsääntöisesti on oltava, perusteluita löytyy. Listaan perustelut ja loput vastaukset sinne otakantaa -sivuille.
Syömään!
3 viikkoa sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti