maanantai 28. syyskuuta 2009

Ruoasta yhteiskunnallisen muutoksen ajuri?

Megapolis tapahtuma Hyvän ruoan kaupunki lauantaina Vanhalla johdatteli miettimään miten arjesta saadaan tulevaisuudessa onnellisempaa ja ekologisempaa - ruoka on tietenkin tässä muutoksessa yhä suuremmassa roolissa.

Vegegourmet kokki Leeman puhui omasta ruokaideologiastaan, jota hän toteuttaa Michelintähdillä palkitussa kasvisravintolassaan Milanossa. "Ruoka kertoo paikasta, mutta voi myös muuttaa paikkaa. Koska kokeista on tullut mielipidevaikuttajia, on tärkeää että he ovat perillä siitä mitä tarjoavat asiakkailleen", totesi Leeman. Sama koskee perheenäitejä ja ruokaa tekeviä teollisuuslaitoksia.

Leemanin ruokafilosofia pohjaa kolmeen suureen ikiaikaiseen perinteeseen: kiinalaiseen lääketieteeseen, ayervedaan ja antroposofiaan. Hän listasi ruokaoppinsa perussäännöt:
- Ruoan on tultava läheltä
- Vihanneksia on syötävä enemmän, ne tekevät hyvää aineenvaihdunnalle ja ruoansulatukselle.
- Hiilareita on oltava (pastaa, riisiä tms)
- Lisäksi tarvitaan vähän proteiinia, jota saa kasvikunnan tuotteistakin.
- Hedelmistä otetaan vitamiinit ja mineraalit

Leemanin mukaan ravinnon tulisi olla osittain elävää ja osittain keitettyä. Maitohappoa sisältävät tuotteet auttavat "omaksumaan" siis käsittelemään ruokaa, sen takia ne ovat tärkeitä. Ne myös pitkittävät elinikää (soija, hapankaali, jugurtti jne)

Leeman korosti ihmisen psykofyysistä kokonaisuutta: "Emme ole pelkkää ruumista, meillä on mieli ja sielu". Kun syömme meidän tulee ajatella näitä kolmea asiaa, ruumis sielu mieli. Mielen on oltava hyvä, jotta ruoka vaikuttaisi oikein. Vihaisena ei kannata syödä. On tärkeää, että itse ruoasta tulee elämämme ohjenuora, meidän tulee sulattaa ruokaa eika ruoan meitä.

Leeman puhuu erityisesti kasvisruokavalion puolesta. Ruoasta voisi tulla yhteiskunnallisen muutoksen väline, jolla saavutettaisi terveempi suunta ympäristön ja ihmisen hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Lopuksi hän totesi omasta ammattikunnastaan, että hän kokkina haluaa antaa asiakkailleen iloa ja nautintoa, sillä mielihyvä on yksi hyvän terveyden avain. "Ankea ruoka ei johda mihinkään. Iloinen ruoka on väline puhua ihmisille". Allekirjoitan täysin hänen kommenttinsa ilosta ja mielihyvästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti