torstai 3. syyskuuta 2009

Ruoka on ratkaisu kansanterveyden ongelmiin, lähiruokaviestin 4. päivä

Lähiruokaviestin neljäs päivä poljettiin merellisen maiseman, auringon ja viljan korjuun tuoksussa. Päivän puheenaiheeksi kohosi ruoan vaikutus terveyteen. Suurimmat uhkat kansanterveydelle ja terveydenhoidon systeemille ovat lihavuus ja liikunnan puute. Kansantautimme katoaisivat jos ihmiset liikkuisivat ja söisivät oikein; tätä mieltä oli Kristiinan kaupungin johtava lääkäri Peter Riddar. Hän painotti myös, että ruokailu on sosiaalinen tapahtuma joka yhdistää ja vahvistaa perheitä. Lääkäri Riddarin mukana tuli viestille hulvaton joukko terveydenhuollon ja ruokapalveluiden ammattilaisia terveyskeskuksesta sekä Selkämeren sairaskodilta, ks kuva.

Kristiinan kaupungin kaupunginjohtaja Riitta El-Nehmr nosti puheessaan perunan terveysetuja ja viittasi amerikkalaiseen tutkimukseen jossa kerrottiin monista perunan terveysvaikutuksista.

Reittimme kiemurteli merellisissä maisemissa, joten osasimme odottaa kala-teeman nousevan kuntapäättäjien kanssa käytävissä ruokakeskusteluissa. Viestin kunniaksi Mustasaaressa tarjottiin tuoretta kalaa päiväkotilapsille sekä koululaisille. Kehittämisjohtaja Jorma Huuhtanen: "Meillä Merikarvialla on lukuisia kalastajia, ja täällä osataan syödä tuoretta kalaa. Kala kuuluu jokapäiväiseen ruokapöytäämme niin kodeissa kuin meillä kuntaruokailussakin".

Porin Ahlaisissa viestipäivän päätöstapahtumassa nautimme paikallisen ruokateatterin loistavasta esityksesta. Murrepiirin tekemä esitys vetosi meihin ruokaketjun toimijoihin: "Sairaalois on nii terveellist se ruaka, nii ettäi se maistu miltää. Nii kyl silakkapernat ois poikaa".

Matka jatkuu huomenna Raumalt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti