perjantai 11. syyskuuta 2009

Kuntapäättäjä: älä vie ateriaetua opelta!

Kouluruoka on hieno juttu. Se on osa opetusta, näin sanoo laki. Se tarkoittaa että kouluruokailussa tulisi oppia taitoja ja tietoja elämää varten, sosiaalista kanssakäymistä, käytöstapoja, ruokailutapoja, tutustua terveelliseen, monipuoliseen ja nautinnolliseen syömiseen. Opettajien tulisi valvoa ruokailua ja osallistua siihen; mistä muuten lapsi ja nuori oppii jos ei aikuisen esimerkistä?

No, nythän on viime aikoina käynyt niin että opettajilta on poistettu monissa kunnissa ateriaetu. Aiemmin opettajat maksoivat ruokaillessaan oppilaiden kanssa ja ohjatessaan ao. tilannetta vain ruoasta verotusarvon, nyt he joutuvat maksamaan koko aterian hinnan. Mitä tästä seuraa? Opettajat eivät enää syö lasten kanssa ja kouluateriaa ohjaa vain pakollinen määrä "valvojia".

Kouluruokailun eteen tehdään hartiavoimin töitä, mutta ovatko nyt kuntapäättäjät vesittämässä osittain tätä työtä säästämällä koulutyön arjessa eli poistamalla tuon ateriaedun? Koululounas on oppitunti ja varsinkin sosiaalinen oppimisympäristö, jota pitäisi tukea kaikin tavoin. Opettajien työhön sisältyy ruokailu oppilaiden kanssa. Vain itse esimerkkiä näyttäen, ts. koululaisten kanssa syöden voidaan kunnolla ohjata lapsia ja nuoria. Opettajien tulisi saada ruokailla verotusarvolla ns. ateriaeturuokailuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti