torstai 27. tammikuuta 2011

Pohjoismaat loistivat Bocuse d'Or -kilpailussa ja yhteisellä osastolla Lyonissa

Bocus d'Or -kisojen tulos oli huikeaa ilotulitusta Pohjoismaille. Voitto meni Tanskaan, toiseksi tuli Ruotsi, Norja oli kolmas ja Suomi viides heti Ranskan jälkeen. Aivan uskomattoman upea suoritus Matti Jämseniltä ja assistentti Ismo Sipeläiseltä tiimeineen. Sydämelliset onnittelut!

Matti ja Ismo työn touhussa
Kisasta tiedettiin tulevan tiukka, sillä Matin annoksesta liikkui useita huhuja. Vadit olivat tehneet vaikutuksen tuomaristoon mm. innovatiivisella esillepanollaan, jollaista ei oltu kisojen historiassa koskaan aikaisemmin nähty. Matti Jämsenin sijoitus on erittäin hyvä, mutta Matin tavoitteet olivat korkeammalla. Vaikka tässä vaiheessa viides sija ei välttämättä voitolta tunnu, on se silti äärimmäisen kova suoritus. En tiedä varmasti, mutta villi veikkaukseni on että neljäs sija oli aivan hilkulla. Eilistä kisasuoritusta oli hiottu puolitoista vuotta!

Eilinen päivä oli täydellinen päätös yhteispohjoismaiselle Ny Nordisk Mat -paviljongille SirHa-messuilla, joiden yhteydessä Bocuse d'Or -kisat pidettiin. Enempää ei enää voi vaatia. Pohjoismaiset kokit ovat kahmineet nyt yli 50% kaikista mitaleista joita on jaettu kisojen historian alusta eli vuodesta 1987 lähtien. Eilinen palkintosijojen täydellinen haltuunotto nostaa entisestään pohjoismaisen ruokakulttuurin houkuttelevuutta, ja maailman katseet kääntyvät yhä useammin Pohjoismaihin kun puhutaan gastronomiasta. Uusi pohjoismainen ruokakulttuuri elää ja kehittyy erinomaisesti näissä taitavissa käsissä.

Yhteispohjoismaisella osastolla kävi korkea-arvoisia vieraita
Kuva: Evelyne Dufond-Cureau
Eilen yhteispohjoismaisessa New Nordisk Mat -ravintolassa kävi mm. Ruotsin prinssi Carl Philip seurueineen. Tiistaina paikalla olivat Tanskan prinssi ja prinsessa, Ruotsin maatalous- ja kauppaministerit, Tanskan ruokaministeri, Norjan ja Suomen maatalousministerit sekä lukuisia eri medioiden edustajia. Ravintola ja yhteispohjoismainen näytöskeittiö ovat Suomen Pohjoismaisen Ministerineuvoston puheenjohtajuusvuoden suurimpia tapahtumia. Tämän paremmin ei puheenjohtajuuskautta enää voisi aloittaa.

Viva les pays nordiques!

keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Matti Jämsen antoi kaikkensa, Bocus d' Or ratkeaa tänään illalla

Matti kaikkensa antaneena
Suomen Matti Jämsen oli tulessa eilen ja teki loistavan kisasuorituksen Bocus d'Or:ssa. Matti antoi kaikkensa, sen näki Matin kasvoista kun kilpailu oli hänen osaltaan ohitse. Kisa ratkeaa tänään keskiviikkona illalla. 

Matin teemaksi, jonka hän salasi viimeiseen asti, paljastui huvipuisto. Karuselli pyörähti käyntiin Esa Helasvuon säveltämän tivolimusiikin säestämänä, kun annokset nostettiin vadeille! Kunnianarvoisalta keittiömestari Orsilta kysyttiin mitä hän oli mieltä Suomen annoksista. Annosten esillepano oli todella upea, mutta tekeekö se Matista voittajasuosikin?

"Täytyy myöntää että annosten esillepano oli todella upea ja tämä oli ensimmäinen kerta kun kisa-annokset esiteltiin pyörivin lautasin musiikin kera. Todella innovatiivista mutta se on vain osa kisaa,  lopputulokseen vaikuttaa tietenkin moni tekijä, kuten maut, harmonia ja kompositio."

Matin asetelmat olivat melko painavia, neljällä miehellä ei ollut riittävästi poweria kantaa kompositiota.
Matti haastateltavana oman suorituksensa päätyttyä

Matilla on tukenaan kunnon kannustusjoukot, myös ministeri Anttila kävi hurraamassa paikan päällä. Satuimme tulemaan juuri oikeaan aikaan paikalle ja näimme Suomen upeat annokset.


Tässä vielä eilisen jälkiruokakilpailun satoa, aivan uskomattomia luomuksia suklaasta ja sokerista!


tiistai 25. tammikuuta 2011

Finlands superdag: Matti Jämsen tävlar i Bocuse d'Or och kungligheter och ministrar besöker Ny Nordisk Mat-avdelning

Finlands representant i Bocuse d'Or-tävlingen, Matti Jämsen, började sitt beting i dag kl 9.50 lokal tid. Matti och Ismo Sipeläinen, Mattis assistent, har med teamet tränat länge och väl för denna dag.

I början av tävlingen var Mattis uttryck skarp och samlad, men säkert ska han avslappna lite under tävlingen.

Supportrarna började sin uppmuntring samtidigt, det är fantastisk att höra människorna i hallen ropa: "Finland, Finland"! Finlands tävlingsköket är just bredvid Frankrikes. Vid Frankrikes kök var det en hel skara av reporter!

Tävlingens obligatoriska råvaror innehåller bl.a. lamm och lammnjure samt marulk, krabba och krabbtaska.

I dag är det livlig på den samnordiska Ny Nordisk Mat-avdelningen. Danmarks prins Joachim och prinsessan Marie och de nordiska jordbruksministrarna kommer att besöka avdelningen. I den internationella presskonferensen serveras bl.a. kallrökt ren med marinerade rödbetor från Finland och hälleflundra, griskind, kålrotspuré, rotsaksmos och morot och potatis med hasselnötsgrädde från Sverige.

What a day!

Suomen superpäivä: Matti Jämsenin kisapäivä ja Ny Nordisk Mat -osastolla kuninkaalliset ja ministerit



Matti juuri ennen kisan alkua
 Suomen Matti Jämsen aloitti koitoksensa tänään klo 9.50 paikallista aikaa. Matti ja Ismo Sipeläinen, Matin assistentti, ovat harjoitelleet tukijoukkoineen pitkään ja hartaasti tätä päivää varten.

Matin ilmeet alussa olivat tuiman keskittyneet kuten kuuluukin. Rentous löytyy sieltä vielä.


Kannustusjoukot aloittivat oman urakkansa samaan aikaan, mahtavaa että Suomi -huudot kaikuvat hallissa. Suomen kisakeittiö on heti Ranskan keittiön vieressä, jossa parveili mediaa enemmän kuin tarpeeksi.


Suomen kannustusjoukkoja

Kisan pakollisista raaka-aineista mainittakoon ainakin karitsa ja karitsan munuainen sekä merikrotti, merirapu ja taskurapu.


Tänään yhteispohjoismaisella Ny Nordisk Mat -osastolla ja ravintolassa on vilkasta, tutustumaan tulevat Tanskan prinssi Joachim ja prinsessa Marie sekä pohjoismaiset maatalaousministerit Sirkka-Liisa Anttilan johdolla. Kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa on maisteltavana mm. kylmäsavustettua poroa ja marinoitua punajuurta ja sinihomejuustovaahtoa Suomesta ja Ruotsista ruijanpallasta, possunposkea, lanttupyreetä, juuresmuusia sekä porkkanaa ja perunaa hasselpähkinäkermalla.

What a day!!

Finland i fokus på SIRHA-mässan

De nordiska länderna sammanslog sina krafter och byggde en gemensam restaurang vid uppvisningsköket på SIRHA-mässan. SIRHA är en mässa riktad till proffs inom restaurangverksamheten och den lockar över 10 000 kockar, tusentals utställare och ca 1 000 representanter för olika medier från världens alla hörn.

På mässan finns allt möjligt matrelaterad: mat och dryck i olika former och allting från köksapparater till förkläden, och en massa kockar. Alltså ett utmärkt ställe för att presentera nordisk matkultur. Den nordiska restaurangen är byggd runt Ny Nordisk Mat-konceptet. Alla matserveringar, råvaror och dryck är av nordiskt ursprung.

På söndag var det Finlands chans att vara i fokus i den nordiska paviljongen, servera bästa finska produkter och kunnighet och föreställa finsk matkultur för mässbesökarna.


Köksmästare Kim Palhus
 Som köksmästare sysslade Kim Palhus, Finlands Ny Nordisk Mat-ambassadör, som också var i sin del ansvarig för menyn för uppvisningsköket och restaurangen.

På listan fanns bl.a. insjöfisk såsom mört, siklöja och gädda, kalvstek med linfröpanering (helt fantastisk), ostsortiment och pocherat kål med malt. Hela menyn kan du läsa här. Kompositionen var häftig och beröm haglade. Restaurangen var smockfull hela dagen. Se pressmeddelandet för närmare information.

I dag är det Danmarks och på onsdag Sveriges tur att stiga upp på estraden i den nordiska paviljongen. Sverige har en egen avdelning med Danmark bredvid uppvisningsköket. I går var det trevligt på Sveriges avdelning. Där presenterades bl.a. svensk frukost (jämfört med fransk), svenska ostar och kanelbullar.

Jag fick också en chans att besöka Bocuse d'Or-tävlingens område, och där var det ett verkligt virrvarr. I går förberedde sig Finlands representant i Bocus d'Or, Matti Jämsen, för tävlingen i övningsköket, och han såg jag alltså inte. Matti har sin tur på tisdag, alla tummar upp då! Det finns på ett positivt sätt kreativ vansinne i Mattis poster, liksom i Matti själv.

maanantai 24. tammikuuta 2011

Suomi-päivä SirHa messuilla Bocuse d´Or kisojen kyljessä

Pohjoismaat yhdistivät voimansa ja rakensivat yhteisen näytöskeittiö-ravintolan SirHaan. SirHa on ravintola-alan ammattilaisille suunnattu messu joka houkuttelee yli 10 000 kokkia sekä tuhansia näytteilleasettajia ja noin 1000 median edustajaa ympäri maailman.

Esillä on kaikkea mitä ravintolamaailmassa on, ruokaa ja juomaa eri muodoissaan, kaikkea koneista essuihin. Ja kokkeja vilisee pilvin pimein. Oiva paikka esitellä pohjoismaista ruokakulttuuria siis. Pohjoismainen ravintola on rakennettu Ny Nordisk Mat -idean ympärille: kaikki ruokatarjoilut, raaka-aineet ja juomat ovat pohjoismaista perua.

Eilen sunnuntaina Suomella oli tilaisuus olla "the maa" Pohjoismaisessa paviljongissa, tarjota parasta ja näyttää messuvieraille suomalaista ruokakulttuuria, perustuen meidän raaka-aineisiimme ja osaamiseemme.

Mesuna hääri Suomen Ny Nordisk Mat -ruokalähettiläs Kim Palhus, joka vastasi toisena keittiömestarina myös koko näytöskeittiön ja ravintolan menusta.

Suomi- päivän listalla oli muun muassa järvikalaa särkeä (Kyllä! brändiraportti on otettu todesta!), muikkua ja haukea, vasikkaa pellavansiemenkuorrutteella (aivan mahtavaa), lajitelma juustoja ja haudutettuja kaaleja maltaan kera. Koko setti luettavissa tästä linkistä.  Kompositio oli huikea, ja kehuja satoi. Ravintola oli kuin nuijalla lyöty, joka paikka täysi koko päivän. Ks. Suomi-päivän tiedote .






Tänään messuilla on vuorossa Pohjoismaisessa paviljongissa esiintymisvuorossa Tanska ja keskiviikkona Ruotsi, jolla on oma osastonsa Tanskan kanssa Pohjoismaisen ravintolan vieressä. Ruotsilla oli eilen mukava meininki osastolla, siellä mm. esiteltiin ruotsalaista aamupalaa (versus ranskalainen), juustoja ja kanelipullia. 

Pääsin käymään myös Bocuse d´Or kisa-alueella jossa oli melkoinen sutina. Suomen Bocuse d´Or kisailija Matti Jämsen oli eilisen misaamassa harjoittelukeittiössä, joten Mattia ei nähty. Matti joutuu tuleen huomenna tiistaina ja annokset nousevat siinä klo 15 maissa - sitten peukut pystyyn!
- Matin kisajulisteessa on luovaa hulluutta, kuten positiivisessa mielessä koko miehessäkin.

tiistai 18. tammikuuta 2011

Mennyttä ja tulevaa, vaikuttavia ihmisiä ja tapahtumia.

Pää on niin täysi ettei oikein tiedä mistä aloittaisi. Tästä tulee sitte sellainen tyhjennyspostaus - että varoitus.

Jos vielä kommentoin parilla sanalla viime vuotta...
Tähtihetkiä tulikin mainittua jo edellisessä postauksessa mutta helmiä jäi kertomatta. Mielenpainuvia hetkiä oli muun muassa kohtaamiset tasavallan presidentin keittiömestarin Sirkka-Liisa Ruottisen kanssa. Sirkka-Liisasta hehkuu sellainen madonnamainen pyhyys - pakko sanoa näin, sillä niin se vain on. Hän on äidillinen, kiltti, huomaavainen ja erittäin lämmin ihminen. Hänellä  on vuosikymmenien kokemus ja osaaminen Suomen edustustoista ja valtiovallan korkeimpien tahojen kestitsimisestä. Hän on nähnyt ja tavannut lähes kaikki!

Sirkka-Liisa kertoi viime vuoden palkituille Sre-blogaajille blogimiitissä suomalaisista juhlatavoista ja siitä mitä on olla presidentin kokki. Olimme kaikki aivan haltioissamme ja vaikuttuneita. Tästä tapaamisesta blogimiitin blogaajat ovatkin postailleet.


Vaikutuksen tekee aina kun tapaa asialleen omistautuneen osaavan ihmisen. Syksyllä pääsin tutustumaan pihvikarjan kasvatukseen Juhanin tilalla Pohjois-Savossa. Täytyy sanoa että mullikat herättävät loppuvaiheessa ollessaan melkoista kunnioitusta. Saa siinä hoitaja todella tietää jokaisen askeleensa mitä tekee, virheliikkeitä ei noiden monisatakiloisten eläinten kanssa voi tehdä. Kuumat keskustelut käytiin Juhanin kanssa lihan hinnasta, mitä tuottajalle jää ja mitä me kuluttajat pihvikarjan lihasta maksetaan. Todettiin yhteen ääneen, että kyllä ruoan arvostuksen kanssa on Suomessa vielä paljon tekemistä; miksi hyvästä ruoasta ei kuluttaja ole valmis maksamaan?

Cook it Raw viikonloppu viime syksynä Levillä muistuttelee vieläkin. Jatkuvasti tulee vinkkejä mukana olleilta toimittajilta missä heidän juttuja on viimeksi ko reissusta julkaistut. Mm. legenda Jeyrey Steingartenin juttu Reindeer Games tuli ulos joulukuun Voguessa ja Joe Warwickin radiojuttu on vielä kuunneltavana täältä BBCllä

"Jouduin" muistelemaan Cook It Raw -reissua loppiaisena, sillä silloin ystävien kera maisteltiin viiniä, jonka olin Leviltä järjestäjiltä saanut, se viini oli Radikon Ribolla Gialla 2000. Viini sai jopa asiantuntijamme Jorin ymmälle, positiivisessa mielessä. Minutkin se löi ällikällä - luulin sen olevan punaista mutta kullan keltaistahan se sitten olikin. Kymmenen vuotta kypsynyttä, suodattamatonta, luomusti tuotettua. Maku avautui oikeastaan vasta seuraavana päivänä - pojat sanoivat sitä raparperimehuksi, hmm. No minusta se oli hyvää, antoisaa, aivan erilaista mitä koskaan olen maistanut. 


Kuva Kim Palhus
No se vanhojen muisteluista.
Lähiajat ovat melkoista sutinaa. Viikon päästä käydään maailman kokkieliitin kisat Lyonissa eli Bocus d´Or kilpailu. Suomea edustaa Matti Jämsen. Samaan aikaan viereisissä messuhalleissa on SirHa messut, mikä Euroopan suurin Hotel/Catering alan messu. Sinne rakennetaan yhteispohjoismainen Ny Nordisk Mat esittelykeittiö ja ständi. Suomen osuudesta näytöskeittiössä vastaa keittiömestari Kim Palhus, kuvassa. Kim on Suomen Ny Nordisk Mat ruokalähettiläs.

Kuva Kim Palhus
Kim on uurastanut messuja varten ruoka-annosten kanssa pitkään. Yhteispohjoismaisella Ny nordisk mat osastolla on sunnuntaina 23. tammikuuta Suomi -päivä, jolloin tarjoilut ovat erityisesti suomalaisiin raaka-aineisiin perustuva. Silloin menyssä on muun muassa haukea ja muikkua, vasikkaa, pienjuustoloiden juustoja ja muita herkkuja. Toivotaan että myös Matti Jämsen ehtisi kisatohinoiltaan käydä sunnuntaina osastolla.

Tiistaina yhteispohjoismaiselle osastolle tulee ministerivieraita ja kuninkaallisia, keskiviikkona paikalle on Kokkimanifestin allekirjoittaneita kokkeja, Suomesta Hans Välimäki ja Ahvenanmaalta Mikael Björklund. Tulossa siis erittäin mielenkiintoisia tapahtumia, yritän bloggaa lisää aiheesta paikanpäältä.


sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Kirjan kannet kii - 2010 oli innostava vuosi

Viime vuosi alkoi slow life ajatuksella, mutta heti parin kuukauden jälkeen selvisi että tässä mennään lujempaa kuin koskaan.

Vuoden ammattillisia kohokohtia oli paljon, niitä on hengästyttävää listata.Tammikuussa vierailtiin Ruotsin ruokamekassa Grythyttanissa, usko professuurin tärkeyteen Suomessakin vahvistui entisestään. Helmikuussa sain vastaanottaa Keittiömestareiden tunnustuksen, siitä olen edelleen kiitollinen ja ylpeä. Pysti muistuttaa työhuoneessa keittiömestareista, meitä yhdistää intohimo suomalaiseen ruokaan.

Helmikuun pakkasilla kävimme luomutaivaassa - Biofach messuilla. Se on paikka, jossa kaikkien luomun kanssa puuhaavien olisi käytävä joka vuosi päivittämässä tietonsa. Keväthangilla iski tulivuori, se muistutti yhteiskuntamme haavoittuvuudesta - mietin etenkin huoltovarmuutta ja ruokahuoltoa.

Keväällä aloimme tositaiston kotitalouden opetuksen puolesta, taisto jatkui koko vuoden.

Kesäkuussa sain olla todistamassa Ruotsin maaperällä Pariisissa kuninkaallisia häitä ja illan lopuksi Tanskan maaperällä Tanskan maajoukkueen peliä jalkapallon MM kisoissa (mieti miten:)).

Kesäkuussa Helsinki teki historiallisen ruokakulttuuripäätöksen, hedelmiä kerätään myöhemmin.
Kesän lopussa ajettiin lähiruokaviesti hienosti maaliin - viesti antoi paljon voimaa ja uskoa työhömme. Edellisten vuosien viestien tuloksia on saatu nähdä koko vuoden ajan - muutosprosessit vievät paljon aikaa.

Alkusyksyllä pääsin unelmien ruskareissulle maailman huippukokkien ja ruokatoimittajien kanssa, sellaista elämystä en unohda koskaan. Syksyllä tuli myös vierailtua eduskunnassa kuultavana pari kertaa, ne hetket ovat tärkeitä kun pystyy oikeasti kertomaan päättäjille asioiden tilasta.

Loppusyksystä valmisteltiiin Ruokapoliittinen selonteko Huomisen ruoka-strategian perusteella. RuokaStrategia ja selonteko ovat käänteentekeviä lappuja - niistä tällainen byrokratiaa vieroksuva epätyypillistä virkamiestyötä tekevä ruokapääsihteeri oli ihan fiiliksissä - ja on edelleen. Ensi vuonna toimeenpannaan toivottavasti uuden hallituksen ohjauksessa useita ruokastrategian aloitteita.

Loppuvuodesta brändiryhmä rakensi Suomi-brändin yhdeksi peruspilariksi puhtaan luonnonn ja siitä ammennettavan ruoan ja veden. Brändityöryhmän raportti ja tehtävät ovat hienoja ja osuvia, tavoitetta riittää.

Sre:n pääteema tänä vuonna oli kestävä ja vastuullinen syöminen. Teema puettiin Hyvinsyöjä - kampanjaksi. Kun vuoden nupiksi Presidentin kanslia -sketsisarja teki pilaa kampanjasta, niin mietin että enempää ei kai tässä valtakunnassa voi saada:)

Nöyrin kiitos kaikille joiden kanssa saimme tehdä työtä 2010!
Sre työ jatkuu 2011 kevääseen. Sitten on uuden hallituksen tehtävä päättää tarvitaanko ruokakulttuuriohjelmaa valtakuntaan.