tiistai 18. tammikuuta 2011

Mennyttä ja tulevaa, vaikuttavia ihmisiä ja tapahtumia.

Pää on niin täysi ettei oikein tiedä mistä aloittaisi. Tästä tulee sitte sellainen tyhjennyspostaus - että varoitus.

Jos vielä kommentoin parilla sanalla viime vuotta...
Tähtihetkiä tulikin mainittua jo edellisessä postauksessa mutta helmiä jäi kertomatta. Mielenpainuvia hetkiä oli muun muassa kohtaamiset tasavallan presidentin keittiömestarin Sirkka-Liisa Ruottisen kanssa. Sirkka-Liisasta hehkuu sellainen madonnamainen pyhyys - pakko sanoa näin, sillä niin se vain on. Hän on äidillinen, kiltti, huomaavainen ja erittäin lämmin ihminen. Hänellä  on vuosikymmenien kokemus ja osaaminen Suomen edustustoista ja valtiovallan korkeimpien tahojen kestitsimisestä. Hän on nähnyt ja tavannut lähes kaikki!

Sirkka-Liisa kertoi viime vuoden palkituille Sre-blogaajille blogimiitissä suomalaisista juhlatavoista ja siitä mitä on olla presidentin kokki. Olimme kaikki aivan haltioissamme ja vaikuttuneita. Tästä tapaamisesta blogimiitin blogaajat ovatkin postailleet.


Vaikutuksen tekee aina kun tapaa asialleen omistautuneen osaavan ihmisen. Syksyllä pääsin tutustumaan pihvikarjan kasvatukseen Juhanin tilalla Pohjois-Savossa. Täytyy sanoa että mullikat herättävät loppuvaiheessa ollessaan melkoista kunnioitusta. Saa siinä hoitaja todella tietää jokaisen askeleensa mitä tekee, virheliikkeitä ei noiden monisatakiloisten eläinten kanssa voi tehdä. Kuumat keskustelut käytiin Juhanin kanssa lihan hinnasta, mitä tuottajalle jää ja mitä me kuluttajat pihvikarjan lihasta maksetaan. Todettiin yhteen ääneen, että kyllä ruoan arvostuksen kanssa on Suomessa vielä paljon tekemistä; miksi hyvästä ruoasta ei kuluttaja ole valmis maksamaan?

Cook it Raw viikonloppu viime syksynä Levillä muistuttelee vieläkin. Jatkuvasti tulee vinkkejä mukana olleilta toimittajilta missä heidän juttuja on viimeksi ko reissusta julkaistut. Mm. legenda Jeyrey Steingartenin juttu Reindeer Games tuli ulos joulukuun Voguessa ja Joe Warwickin radiojuttu on vielä kuunneltavana täältä BBCllä

"Jouduin" muistelemaan Cook It Raw -reissua loppiaisena, sillä silloin ystävien kera maisteltiin viiniä, jonka olin Leviltä järjestäjiltä saanut, se viini oli Radikon Ribolla Gialla 2000. Viini sai jopa asiantuntijamme Jorin ymmälle, positiivisessa mielessä. Minutkin se löi ällikällä - luulin sen olevan punaista mutta kullan keltaistahan se sitten olikin. Kymmenen vuotta kypsynyttä, suodattamatonta, luomusti tuotettua. Maku avautui oikeastaan vasta seuraavana päivänä - pojat sanoivat sitä raparperimehuksi, hmm. No minusta se oli hyvää, antoisaa, aivan erilaista mitä koskaan olen maistanut. 


Kuva Kim Palhus
No se vanhojen muisteluista.
Lähiajat ovat melkoista sutinaa. Viikon päästä käydään maailman kokkieliitin kisat Lyonissa eli Bocus d´Or kilpailu. Suomea edustaa Matti Jämsen. Samaan aikaan viereisissä messuhalleissa on SirHa messut, mikä Euroopan suurin Hotel/Catering alan messu. Sinne rakennetaan yhteispohjoismainen Ny Nordisk Mat esittelykeittiö ja ständi. Suomen osuudesta näytöskeittiössä vastaa keittiömestari Kim Palhus, kuvassa. Kim on Suomen Ny Nordisk Mat ruokalähettiläs.

Kuva Kim Palhus
Kim on uurastanut messuja varten ruoka-annosten kanssa pitkään. Yhteispohjoismaisella Ny nordisk mat osastolla on sunnuntaina 23. tammikuuta Suomi -päivä, jolloin tarjoilut ovat erityisesti suomalaisiin raaka-aineisiin perustuva. Silloin menyssä on muun muassa haukea ja muikkua, vasikkaa, pienjuustoloiden juustoja ja muita herkkuja. Toivotaan että myös Matti Jämsen ehtisi kisatohinoiltaan käydä sunnuntaina osastolla.

Tiistaina yhteispohjoismaiselle osastolle tulee ministerivieraita ja kuninkaallisia, keskiviikkona paikalle on Kokkimanifestin allekirjoittaneita kokkeja, Suomesta Hans Välimäki ja Ahvenanmaalta Mikael Björklund. Tulossa siis erittäin mielenkiintoisia tapahtumia, yritän bloggaa lisää aiheesta paikanpäältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti