tiistai 25. tammikuuta 2011

Finland i fokus på SIRHA-mässan

De nordiska länderna sammanslog sina krafter och byggde en gemensam restaurang vid uppvisningsköket på SIRHA-mässan. SIRHA är en mässa riktad till proffs inom restaurangverksamheten och den lockar över 10 000 kockar, tusentals utställare och ca 1 000 representanter för olika medier från världens alla hörn.

På mässan finns allt möjligt matrelaterad: mat och dryck i olika former och allting från köksapparater till förkläden, och en massa kockar. Alltså ett utmärkt ställe för att presentera nordisk matkultur. Den nordiska restaurangen är byggd runt Ny Nordisk Mat-konceptet. Alla matserveringar, råvaror och dryck är av nordiskt ursprung.

På söndag var det Finlands chans att vara i fokus i den nordiska paviljongen, servera bästa finska produkter och kunnighet och föreställa finsk matkultur för mässbesökarna.


Köksmästare Kim Palhus
 Som köksmästare sysslade Kim Palhus, Finlands Ny Nordisk Mat-ambassadör, som också var i sin del ansvarig för menyn för uppvisningsköket och restaurangen.

På listan fanns bl.a. insjöfisk såsom mört, siklöja och gädda, kalvstek med linfröpanering (helt fantastisk), ostsortiment och pocherat kål med malt. Hela menyn kan du läsa här. Kompositionen var häftig och beröm haglade. Restaurangen var smockfull hela dagen. Se pressmeddelandet för närmare information.

I dag är det Danmarks och på onsdag Sveriges tur att stiga upp på estraden i den nordiska paviljongen. Sverige har en egen avdelning med Danmark bredvid uppvisningsköket. I går var det trevligt på Sveriges avdelning. Där presenterades bl.a. svensk frukost (jämfört med fransk), svenska ostar och kanelbullar.

Jag fick också en chans att besöka Bocuse d'Or-tävlingens område, och där var det ett verkligt virrvarr. I går förberedde sig Finlands representant i Bocus d'Or, Matti Jämsen, för tävlingen i övningsköket, och han såg jag alltså inte. Matti har sin tur på tisdag, alla tummar upp då! Det finns på ett positivt sätt kreativ vansinne i Mattis poster, liksom i Matti själv.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti