maanantai 22. kesäkuuta 2009

Finfood nykymuodossaan tiensä päässä?

Maa- ja metsätalousministeriö teetti arvioinnin Finfood Ruokatiedon menekinedistämistoiminnasta. Arvioinnissa selvittiin niitä toimia, joita tehdään valtion rahoin eli ns. menekinedistämisvaroilla. Arviointi oli tarpeen, sillä Finfoodin toimintaympäristö on muuttunut kovin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Suurimmat toimintaympäristön muutokset liittyvät EU:hun ja EU:n säätelemään toimintaan. Kansallisia menekinedistämistoimia, jotka tehdään valtion varoin, säädellään tiukasti. Säätely perustuu ereityisesti alkuperään; ruokaa ja sen alkuperää ei saa pääsääntöisesti mainostaa. Finfoodin alkuperäinen tehtävä eli tiedottaa suomalaisesta ruoasta, on siis kaventunut yleiseksi tiedottamiseksi elintarvikealasta ja ruokakulttuurista. Edelleen Finfood voi kuitenkin yritysten varoin tehdä Joutsenlippu kampanjointia.

Elintarvikeala ja Finfoodin hallitus joutuvat siis miettimään miten Finfood asemoidaan uudelleen. Evaluaation tulos ja toimijoiden yleinen mielipide on, että nykyinen toimintamalli ja toiminnan sisältö ei voi jatkua. Päätöksiä Finfoodin tulevaisuudesta saataneen vielä tämän kesän aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti