maanantai 22. kesäkuuta 2009

Herkullinen risotto

Kun Italiassa ollaan, pitää ilman muuta kokeilla risottoa. Risoton ainekset voi koostaa melkein mistä vain, mutta selkärankana toimii risottoriisi ja neste (viini) sekä parmesan juusto. Risotto on perinteinen italialainen ruoka, johon voidaan käyttää jääkaapin sen hetkisiä antimia. Italialaiset ovat mestareita valmistamaan herkullisia ruokia edellisen päivän yli jääneistä tähteistä. Risotonkin voi maustaa sillä mitä eteen sattuu; yrteillä, katkaravuilla jne.

Tällä ohjeella ei voi epäonnistua. Tai voi - jos ei ole kärsivällinen ja pilaa hauduttelun liialla hätäilyllä. Risotto-ohjeisiin laitetut nesteen määrät ovat usein riittämättömiä, joten lientä kannattaa varata aina vähintään 1,5 kertaisesti. Myös parmesaanin määrää voi huoletta suurentaa ohjeessa ilmoitetusta.

Ainekset: 1l kanalientä, oliiviöljyä, 3 (salotti)sipulia, suolaa, mustapippuria, 400g risottoriisiä (esim Arborio), 2dl valkkaria vähintään, 100g raastettua parmesania, tuoreita herkkusieniä.

Ensin kuullotetaan öljyssä hienonnettu sipuli ja lisätään riisi ja kuullotetaan, kunnes riisistä tulee läpinäkyvää. Sitten lisätään valkoviini ja sekoitellaan ja annetaan imeytyä riisiin. Tämän jälkeen lisäillään kanalientä vähän kerrassaan ja annetaan aina nesteen imeytyä ennen kuin lisätään. Riisin pitää jäädä "purtavaksi", mutta siitä pitää tulla "puuromaista". Lopuksi sekaan parmesanit, (sienet), suola ja pippuri. Buon appetito!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti