tiistai 16. kesäkuuta 2009

Toscanalainen ruokakulttuuri, osa 2

Juomat, ne kuuluvat olennaisena osana ruokakulttuuriin. Ilman sopivaa juomaa ruoka on vailla sielua: ruoka ja juoma ovat kuin paita ja peppu, vakka ja kansi.

Toscanassa on ollut mahtava tilaisuus tutustua italialaiseen juomakulttuuriin, olemmehan keskellä viiniaittaa. Alkujuomavalikoima on maailman kuulu: prosecco, campari, limoncello, amarone, sambuca, marsala, fernet branca, vermutit, grappa ovat kaikki Italiasta.

Eilen kävimme Chiantin viinialueella, joka on Toscanan sydämessä. Viinitiloja on Toscanassa yli 50 000, joten viinin maistelupaikkojen valinta on tuskallisen haastavaa mutta makuhermoja kutkuttavaa. Autoileva viininmaistaja joutuu epätoivoon, näitä ei voi sylkeä kuppiin! Osa tiloista on ammattimaisesti turisteja ohjailevaa, toisissa turistia palvellaan peltotöiden lomassa, mutta aina ystävällisesti.

Hintataso suoramyyntitiloilla ei välttämättä ole halvempi kuin kaupoissa, mutta palvelu ja itse kokeminen/näkeminen/tunteminen/maistaminen tulevat kaupan päälle. Niin kuin kaikissa ruoissa, sama pätee viiniinkin: on mukavampi siemailla chiantia, joka on tuotettu tilalla jossa olet käynyt ja mahdollisesti tavannut tuottajan. Juoma saa näin "kasvot", ja sinulla on omakohtainen suhde siihen. Salu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti