tiistai 11. lokakuuta 2011

Ny nordisk mat konferenssin satoa; OPUS opettaa: Syö yhdessä!

Ny nordisk mat konferenssi on parhaillaan menossa Helsingissä. Katso 11.-12.10. konferenssia livenä http://www.nynordiskmad.org/ . Paikalla on lähes 50 mahtavaa puhujaa kaikista Pohjoismaista!

"Ruoalla on itseisarvo
Ruoanlaitto on oppimista
Ruoanlaitto on terveyttä
Ruoanlaitto on yhteisöllistä
Ruoka on kaunista"
- runoili Andreas Viestad (NO) Geitmyra projektista.
Andreas kertoi hienosta projektistaan,  jossa tavoitteena on levittää iloa ja keittotaitoa ja lisätä ymmärrystä mielihyvästä, ravitsemuksesta ja terveellisistä ruokavalinnoista. Hanketta tukee usea Norjan ministeriö, paitsi kulttuuriministeriö, joka "ei ole vielä päättänyt onko ruoka kulttuuria". Lohdutukseksi Andreakselle on sanottava että Suomessakin vastaava päätös tehtiin vasta nelisen vuotta sitten Sre:n ja useiden muiden tahojen nostettua aihetta esiin.

Pressissä aamulla saimme kuulla mm. Emil Blauertin (DK) vaikuttavan esityksen lasten ja nuorten ruokailusta ja Tanskassa menossa olevista hankkeista. Tanskan OPUS -hanke käyttää yli 15 miljoonaa € lasten ja nuorten ruokainterventiotutkimukseen. OPUS käsittää 1000 lapsen "tutkimusjoukon". Tämä porukkaa tekee kolme ruokaa päivässä yhdessä aikuisten (opettajien) kanssa kuuden kuukauden ajan. "Tulossa on ehkä ensimmäinen sukupolvi joka opettaa vanhempiaan laittamaan ruokaa" - Emil Bruun Blauert Meyers Madhus

OPUS:sen kohderyhmä altistetaan kongnitiivisille ja fysikaalisille tutkimuksille tämän kuuden kuukauden aikana. Tavoitteena on selvittää, miten Pohjoismainen ruokavalio vaikuttaa. Emil painotti, että mielihyvä "pleasure" on kaikista tärkein asia kun puhutaan ruoasta; mikäli ruoka ei maistu ja tilanne ei ole miellyttävä, et voi saada lapsia syömään.

OPUS on ottanut yhdessä asiassa oppia Ranskasta - yhdessä syömisestä. "Ranskalainen paradoksihan" on, että ruoka sisältää enemmän rasvaa kuin esim USA:ssa mutta ihmiset syövät yhdessä - eivätkä ole (vielä niin) lihavia. Niinpä OPUS lisäsi omiin teeseihinsä "syö yhdessä". Kun Emil puhui yhdessä syömisen tärkeydestä, kuuntelin tarkasti... Nostimmehan Sre:n aikana yhdessä syömisen esiin Suomessa ja pidimme siitä ääntä lähes kahden vuoden ajan (aiheesta kirjoitettiin satoja artikkeleita mediassa).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti