Asumiseen, liikkumiseen ja ruokailuun kehitetään ns. kokeiluhankkeita.
YM on valmis tukemaan muutaman hankkeen käynnistämistä Vihreän talouden määrärahoista. Ministeriöt eivät itse lähde vetämään hankkeita vaan ne ovat toimijoiden vastuulla. Kokeiluhankkeet arvioidaan aikanaan KULTU 2 työryhmän toimesta.
Ekassa työpajassa pari viikkoa sitten kehitettiin 40 ideaa, niitä testattiin ja lopulliseen valikoimaan jalostui 10 ideaa. Näitä kymmentä prototyyppiä jatkokehitettiin tänään kiinnostuneiden asiantuntijoiden kesken. Miten ideoista voidaan rakentaa konsepteja ja pilotteja?
10 ideaa jaettiin seuraavasti:
- kunnille ja valtiolle sopivat (sesonkilautasmalli, kouluruoan pilottikoulut, matkusta ilmaiseksi uuteen kotiin)
- työnantajalle mahdolliset (videoneuvottelut vihdoin käyttöön julkisella sektorilla, lähityöpiste lähelle kotia)
- ideat joista voi rakentaa liiketoimintaa (lähiruoka-auto, viherlaina, TEPA talonpitopalvelu)
- nettityökalut (sähkönkulutusmittari reaaliajassa, "green home-kodin ympäristöjärjestelmä")
Sesonkilautasmalli esimerkiksi voisi olla merkittävä keino edistää kestävää elämänlaatua, niin ympäristön kuin terveydenkin hyvinvointia. Nykyiset ravitsemussuositukset ovat "raamattu" varsinkin julkiselle ruokapalvelulle. Jo nykyistenkin ravitsemussuositusten mukaan syöminen vähentäisi ruokailusta aiheutuvia päästöjä. Sesongin mukaan syöminen, ja kasvisruoan painottaminen, vähentäisi ympäristövaikutuksia arviolta 14-20%
Nykyinen ravitsemussuositusten mukainen lautasmalli ohjaa yli 440 miljoonan julkisen aterian koostamista.
- samanlainen suositus pitäisi tehdä ympäristömyötäisen ja terveellisen lautasmallin yhdistelmänä
jospa seuraa ruoan alkuperää, niin lautasmallin mukaisesti syöminen on mitä kestävin malli ruokailulle!
VastaaPoista