tiistai 18. elokuuta 2009

Kysytkö koskaan mistä ruokasi tulee?

Olen ruvennut ikäväksi. Kyllä. Aina syödessäni ravintolassa, varsinkin työpaikka- ja henkilöstöpaikoissa, kysäisen mistähän tuo lohi ja broileri tulevat.

Useimmiten jään ilman vastausta; sitten jään jonoon tapittamaan ja odottamaan sitä vastausta. Kanssaihmisistä tuntuu ikävältä, mitä se nyt siinä kyselee ja hidastaa jonotusta. Mutta en luovuta, minulla on oikeus tietää.

Miksi rupesin ikäväksi? Siksi kun tajusin minne se kaikki Suomeen maahantuotu broileri menee. Vaikka meillä on riittävästi omaa broilerin tuotantoa, halpaa ulkomaista lihaa virtaa etenkin lasten ja nuorten lautasille julkisen ruokapalvelun kautta.

Viime aikoina on käyty hyvin paljon keskustelua ruoan hinnasta, ja miten julkinen ruokapalvelu varsinkin karsii ruokahankinnoistaan ja kilpailuttaa aivan viimeiseen senttiin saakka hankintansa. Kun hinta on ainut kriteeri ruokahankinnalle, halvin voittaa aina. Ja halvin tulee usein ... kaukaa.

Jos kaikki ruokahankintoja kilpailuttavat miettisivät läpi myös muut kriteerit kuin hinnan, voisivat vaikutukset olla suuria. Tämä on tietenkin hurskastelua, mutta mihin on kadonnut patriotismi? Sitä voisi harrastaa myös ruokaan liittyen kuten ruokakulttuuriasiamies Nuutilakin julistaa blogissaan www.jaakkonuutila.com

Ruoka on työllisyyttä, hyvinvointia alueille ja taloudelle. Valintojen vaikutukset ovat suuret, pienistä puroista kasvaa iso joki. Valitaan siis viisaasti, kysytään ja ollaan ikäviä siellä jonoissa.

2 kommenttia:

  1. Vastauksena otsikkoon: Kyllä! Ruokakaupassa tulee usein etsittyä tuotteesta valmistusmaa. Markkinointi on nimittäin niin kieroa, että pelkän tuotteen nimen perusteella luulee usein ostavansa kotimaista ja ärsyyntyminen on melkoista, kun huomaa syövänsä tuontitavaraa. On tosi mukavaa, kun oppii löytämään käyttämistään tuotteista sen suomalaisen vaihtoehdon. Silloin tulee tukeneeksi mahdollisesti ainoaa olemassa olevaa suomalaista alan tuotantolaitosta ja se tuntuu hienolta!

    VastaaPoista
  2. Niin, kyllä kannattaa kysyä varsinkin ravintolassa. Mutta mutta siinähän se just on ettei nekään aina tiedä mistä se ruoka tulee. Olen kymmeniä kertoja kysynyt esim. mistä maasta pihvi tulee, tarjoilija katso ensin hämmästyneenä minua ja juoksee sitten keittiöön ja tulee takaisin ja sanoo jotain. Mutta voinko luottaa siihen mitä minulle kerrotaan..? Enkä minä voin mennä keittiöön vaatimaan jonkinlaista tuoteselostetta. Siksi en kysy enää koska en voi luottaa siihen että vastaus on rehellinen ja oikea. Valitettavasti.

    VastaaPoista