sunnuntai 26. heinäkuuta 2009

Rapuja!

Rapujen keittäminen ja varsinkin syöminen ovat taidetta. Rapu on sesonkituote ja sesonki jo juuri nyt parhaimmillaan. Saimme ensimmäisen ravustuspäivän saaliiksi vain 7 täplää, joista 5 oli riittävän suurta. Rapujuhlat saavat siis vielä odottaa pari ravustusreissua ja ravut olla sumpussa siihen saakka.

Rapujen kanssa on oltava tarkkana koko ajan. Niitä pitää kohdella kunnioittaen, rapu on kallis luonnonvara joka merkityksessä. Rapujen keittäminen on prosessi joka kannattaa tehdä huolella. Vain elävät ravut keitetään, se on sääntö numero yksi. Kunnon rapuliemi perustuu tilliin, kruunutilliin. Ja kolmas "sääntö": nopea jäähdytys varmistaa säilyvyyden ja nautinnon.

Tässä alla suuren ravun ystävän, pääkonsuli Heikki Tavelan ohje ravunkeittoon. Minulla on ollut onni puhua muutaman kerran ravuista ja niiden nauttimisesta Heikin kanssa; ja joka kerran hän on hämmästyttänyt minua suurella tietomäärällään ja intohimoisella suhtautumisellaan rapuihin. Ohje löytyy pidempänä myös Anna-Maija Tantun mainosta kirjasta "rapuja":
Ohje 30-40 ravulle:
Rapuja
6l vettä, 10-12 l kattila
2 dl karkeaa suolaa
2-5 sokerinpalaa
Paljon kruunutilliä (ei siemeniä), vähintään 3 isoa punttia

Mittaa kattilaan vesi, suola ja sokeri sekä iso tillinippu, joka on sidottu kiinni. Keitä lientä 5-10 min, poista tilli. Pese ja huuhdo elävät ravut. Pane ravut kiehuvaan liemeen yhdessä erässä, painele kauhalla veden alle. Lisää päälle uusi tillinippu ja kuumenna liemi nopeasti kiehuvaksi. Laske keittoaika siitä kun liemi kiehuu uudelleen, keitä rapuja kiehuvassa liemessä 8-10 min. Poista kattila tulelta, vaihda tilli ja jäähdytä kattila sisältöineen nopeasti esim kylmällä vedellä täytetyssä tiskialtaassa. Kattilaan voi panna myös puhtaisiin minigrip pusseihin sujautettuja kylmäkalleja. Toki kylmä meri/järvikin voi auttaa jäähdyttämisessä. Poista tilli kahden tunnin kuluttua. Ravut voi nauttia heti tai parin vuorokauden aikana, jos ne jäähdyttämisen jälkeen säilyttää jääkaapissa keitinliemessään.

Tarjoa ravut viileinä, ei jääkylminä. Älä koskaan käytä jäätä esim tarjoilussa sillä se vetistyttää ravut. Nauti hyvässä seurassa.

2 kommenttia:

  1. Kaksi kommenttia ohjeen johdosta.

    1. Parhaaksi menetelmäksi olen havainnut, että keitetään tilliliemi jo edellisenä iltana. Tillit poistetaan ja lisätään uusi puntti. Liemi jäähdytetään ja pannaan yöksi jääkaappiin. Sen jälkeen toimitaan kuvaamallasi tavalla, mutta jäähdytyksen sijasta ravut siirretään kauhalla kylmään, edellisenä iltana keitettyyn liemeen. Ja taas vanhat tillit pois ja uudet tilalle. Tällä menetelmällä tillin kulutus kasvaa moninkertaiseksi, mutta maku on sen mukainen.

    2. Normaaleita keittiövälineitä (kaasu- tai sähköliesi) käytettäessä 40 ravun lisääminen 10 litran kattilaan jäähdyttää lientä niin paljon, että rapujen kuoleminen kestää kohtuuttoman pitkään. Vaikka ravulla on yksinkertainen hermosto, pitkitetty kiehumiskuolema on silti tuskallista. Pieninä erinä lisääminen aiheuttaa sen, että keittoaika on erilainen, mutta yllättävää kyllä, siitä johtuva laatuero on varsin vähäinen. (Itse keitän ravut yleensä muuripadassa, jossa sadankaan ravun lisääminen yhdellä kertaa ei keskeytä kiehumista.)

    Ruma mies

    VastaaPoista
  2. Erittäin hyviä kommentteja. Itsekin keitän usein rapuja erissä, varsinkin jos ei ole pataa tai kaasuleittä käsillä

    VastaaPoista