keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Söisitkö keinolihaa?


Eräällä Linkedin Lohas-keskustelupalstalla on menossa mielenkiintoinen debatti keinolihasta. Keinolihaahan kasvatetaan tietojeni mukaan ainakin koeluonteisesti mm. Hollannissa ja lihan korvaamista pohditaan maailmalla laajasti ks esim mielenkiintoiset sivut "Future Food - Meat without Livestock". Miksi oikea liha pitäisi korvata keinotavaralla? No kaipa sitä ihmiskunta tarvitsee vaihtoehtoja, joudumme lihan takia ottamaan kantaa mm. eläinten hyvinvointiin, eläintauteihin, maailman veden kulutukseen, maatalousmaan käyttöön liha vs. kasvintuotanto, ilmastopäästöihin (18% tulee kotieläintuotannosta) jne.

Henk.koht. keinoliha tuntuu vastenmieliseltä ajatukselta. Olen sekaravinnon syöjä, enkä aio luopua "oikean" lihan syönnistä, vähentäminen ja kohtuullistaminen on tullut kyllä ilmastokeskustelun myötä ajankohtaiseksi. Mutta jos lihan syönnistä pitäisi luopua jostain syystä kokonaan niin jättäisin mielummin koko lihan pois lautaselta kuin laittaisin keinolihaa suuhuni... toisaalta kun miettii mitä nytkin koko ajan popsin "keino"jugurttia, "keino"kermaa, "keino"paakkelseja niin ehkä se keinoliha ei niin kauheaa olisikaan jos suutuntuma ja maku olisivat kuten oikeassa lihassa, mutta silti...ei!

Söisitkö itse?

4 kommenttia:

  1. Kulutusjuhlaan taannoin aiheesta kirjoittaessani oikeastaan hieman yllätyin, miten moni ilmeisesti saa inhonväristyksiä keinolihasta. Minä itse olisin täysin valmis popsimaan kyseistä ravintoa, vaikken tavallista lihaa juuri syökään.

    VastaaPoista
  2. Kokeilumielessä ehkä, mutta pysyvänä lisänä se ei tunnu hyvältä ajatukselta.

    VastaaPoista
  3. En. Vaikka toisaalta, Itä-Aasian buddhalaismunkit osaavat valmistaa tofusta lihan kaltaisia ruokia, ja ne ovat todella ja oikeasti hyviä! Eli jos siihen suuntaan mentäisiin, niin pyörtäisin puheeni. Vaan en usko, että idästä osattaisiin oppia ottaa.

    VastaaPoista
  4. On vähän merkillinen suhtautuminen keinolihaan ihmisillä... Eläimen tappamisen vaatinut lihanpalanen on ok, mutta keinotekoisesti kasvatettu täysin samaa tavaraa oleva köntti aiheuttaa väristyksiä?! Mikä tässä on siis logiikka? Luulevatko ihmiset, että se on tehty jostain muovista tms.?! Sehän on siis geneettisesti LIHAA!

    VastaaPoista