tiistai 26. tammikuuta 2010

Grythyttan

Vilken underbar platsen, Grythyttan. Keskellä ei mitään sijaitsee Grythyttan, Ruotsalaisen ruokakultuurin kehto. Armottoman lobbauksen, ison työn sekä ihmeellisen dynamon Carl Jan Granqvistin ansiosta on syntynyt Grythyttanin kompleksi joka yhdistää korkeakoulun, pienyrittäjyyden, turismin. Valtio halusi, maakunta halusi ja kunta halusi rakentaa måltid-käsitteen ympärille jotain täysin uskomatonta ja ennen näkemätöntä.
Grythyttanin alue oli "tuhon partaalla", työttömyyttä, toivottomuutta; pelastajaksi tuli ruoka, ruokakultuuri.

Saimme kahden päivän ajan tutustua Grythyttaniin, ja toki myös meille paljastettiin yhtä suurisuuntaiset tulevaisuuden suunnitelmat kuin tähänastisetkin jo toteutuneet planit.

Grythyttanin opit menevät suoraan hyödynnettäväksi Suomeen; kunnianhimoinen haave on saada ruokakulttuurin professuuri Helsingin yliopistoon jo ensi vuonna.

Paras oppi retkestä oli se että henkilökohtaisilla suhteilla, innolla, asiaan uskomisella ja sinnikkyydellä asiat saadaan tapahtumaan. Ja vielä yksi oppi suomalaisille, ruokakulttuuriasiat menevät eteenpäin yhteistyöllä eikä mustasukkaisella omistamisella. Kaikki opit, hyvät käytännöt jakoon vaan. Kun antaa omastaan, saa enemmän.

Lue Pauliinan juttu aiheesta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti