maanantai 21. tammikuuta 2013

Tulisiko ravintola-annoksen lihan alkuperä kertoa? Kuluttajainformaatioasetus parantaa kuluttajan tiedonsaantia elintarvikkeista


Kuluttajainformaatioasetus tuli voimaan joulukuussa 2011. Siirtymäaika pakollisia elintarviketietoja koskevien vaatimusten soveltamiselle on 13.12.2014 asti. Pakollista ravintoarvomerkintää koskeva siirtymäaika on 13.12.2016 asti.

Mitä pakkaamattomista elintarvikkeista pitäisi kertoa?
Parhaillaan mietitään mitä kansallisia säädöksiä tehdään; ratkaistava on mm. mitä ja miten pakkaamattomista elintarvikkeista pitää kertoa. Pakkaamattomia elintarvikkeita ovat mm. kaupan palvelutiskin ja ammattikeittiöiden kautta myytävät elintarvikkeet, ravintola-annokset, pikaruoka-annokset jne. Allergeenit on ilmoitettava pakkaamattomista elintarvikkeista, mutta muiden tietojen osalta (esim. ravintosisältö, tuotteen tekijä, säilyvyys, nimi) voi jäsenvaltio säätää mikä on pakollista ilmoittaa.

Yksi mielenkiintoisimmista tiedoista pakkaamattomien elintarvikkeiden osalta on varmasti raaka-aineen alkuperä. Yleinen periaate on, että elintarvikkeen alkuperämaa on ilmoitettava jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa harhaan. Eli kouluruokalan linjastossa, olisiko syytä kertoa, että aterian broileri tulee Thaimaasta?

Pakkaamattomien vs. pakattujen elintarvikkeiden osalta kuluttajalle pitäisi taata tasapuolinen tiedonsaanti. Pakkaamattomien osalta olisi mietittävä vaatimuksia myös siltä kantilta, että ne eivät aiheuta vaikeuksia toimijoille. Pakkaamattomia elintarvikkeita myydään erityisesti pk-yrittäjien toimesta, suoramyynnissä, toreilla ja turuilla, ravintoloissa (jotka usein pieniä). Useat toimijat toivovat mahdollisimman vähän pakollisia vaatimuksia, jolloin tilaa jää vapaaehtoisille merkinnöille. Toivottavasti pienyrittäjät, lähiruoka- ja luomuyrittäjät, ravintoloitsijat ovat nyt hereillä ja aktiivisia. Pystyvätkö he täyttämään mahdolliset vaatimukset energiamerkinnöistä, suolan määrästä tms. Mitä haasteita merkinnät tuovat palvelutiskeille, joiden kautta myytävien ateriamäärien ennustetaan kasvavan?

Pakattujen elintarvikkeiden osalta Suomen kädet ovat melko sidotut, mutta pakkaamattomien osalta voimme siis säätää melko vapaasti itse mitä pitää ilmoittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti