Helsinki haluaa pienentää ekologista jalanjälkeä, ja samalla toimia laadun ja maun puolesta, sekä luoda hyvinvointia ja viihtyisyyttä kaupunkilaisilleen sekä vierailleen. Helsinki haluaa profiloitua ja luoda identiteettiä hyvän ruoan ja ruokakulttuurin keitaana. Lastenruokailun luomuohjelma, syötävä kaupunkiympäristö ja Tukkutorin rakentaminen ruokakulttuurin keskukseksi ovat kärkihankkeita Helsingin kaupungin ruokakulttuuriohjelmassa.
Jussi Pajunen, Helsingin kaupunginjohtaja sanoin tänään kaupungin omassa ruokakulttuuriseminaarissa: "Ei pidä lähteä siitä mikä ei ole mahdollista - vaan murretaan rajoja." Luomuohjelman tavoite (50% päiväkotilasten ruoasta luomua) on kova mutta ei mahdoton. "Selkeä tavoite luo selkeää tarjontaa. Ambition pitää olla korkealla. Meillä on maailman paras maa - miksei me onnistuttaisi?"
Juuri näin. Maailmalta on lukuisia esimerkkejä, joissa on tehty ensin poliittinen päätös ja sen jälkeen rakennettu pikkuhiljaa luomuketjut tarjontakuntoon. Roomassa kesti 10 vuotta että luomu on päässyt yli 60 prosenttisesti lasten lautasille, Göteborgissa aloitettiin kahdeksan vuotta sitten ja nyt ollaan 16%:ssa.
Ei ole sama mitä Helsinki syöttää noin 20 000:lle päiväkotilapselle tai 37 000:lle koululaiselle perusopetuksessa. Helsingin luomupäätöksellä tulee olemaan suora yhteys mm. kaupungin kassaan: ruoka on osa ennakoivaa terveydenhuoltoa, se onkin investointi pitkässä juoksussa eikä vain kulu. Päätös hyvän, aidon, lisäaineettoman ruoan puolesta on oikea. Hienoa Helsinki.
Syömään!
2 viikkoa sitten
kunpa ej vann jää sanoiksi, kun politiikka tuleee samalle ruokapöydälle on se riski suuri. Mutta tavoite on elämanarvoinen.n Hyvä helsinki toivottavasti moneet muut kaupungit liityvät tähän suuntaan.
VastaaPoistaWhen there's a will, there's a way!
VastaaPoistaHyvä Helsinki ja Pajunen!
Samaa ovat tehneet jo hyvinkin pienet kunnat maaseudulla. On hienoa, että Helsinkikin lähtee mukaan ja että Espookin on mukana mahtavassa "Portaat Luomuun"-projektissa.
VastaaPoista