lauantai 23. lokakuuta 2010

Barrikaadeille köksänopetuksen puolesta!!


Kotitalousopetuksesta on tulossa peruskoulun tuntijakouudistuksen suurin häviäjä, se on jo nyt kaikkein pienin oppiaine tuntimäärältään. Esitys uudeksi tuntijaoksi on entisestään vähentämässä kotitalouden valinnaisuutta eikä tuntimääräänkään ole tulossa korotusta. 

Perusopetuksen uudistusehdotus sotii nykyistä hallitusohjelmaa sekä juuri keskiviikkona 20.10. annettua valtioneuvoston Kansallista ruokapolitiikka-esitystä vastaan. Uudistus vähentäisi radikaalisti taito- ja taideaineiden opetusta ja erityisesti valinnaisuutta. 


Kotitalouden opetus antaa koko elämän kantavia oppeja, nimen omaan arjen pyöritykseen. Sen opettaminen ei ole hukkaan heitettyä aikaa tai rahaa,  vaan päin vastoin. Sitä paitsi se on yksi kaikkein suosituimmista valinnaisista aineista. Käden taidot ja vaikka ruokaosaaminen eivät synny itsestään. Kodeissa, joiden vastuulla olisi esim. ruoan laiton opettaminen lapsille, ei useissakaan laiteta ruokaa itse. Miten välitetään ymmärrys oikeasta ruoasta, raaka-aineista, niiden käsittelystä, monipuolisesta ruokavaliosta jos kotona äiti tai isä eivät osaa tai halua laittaa ruokaa eivätkä näe ruoan ja sen tekemisen arvoa. Yhä suurempi vastuu jää näin koululaitokselle. 
 
Mikäli kotitalouden opetus ja valinnaisuus vähenee, murentaa se entisestään kuluttajataitoja, ruokakulttuuriamme ja ruoan arvostusta. Arvostus ruokaa ja ruoan tekijää kohtaan syntyy vain omaehtoisen kokemisen ja oppimisen kautta, kädet mullassa ja taikinassa.

Peruskoulun tulisi antaa eväät elämän hallintaan, älkää nyt hyvät päättäjät viekö tältä ajatukselta pohjaa pois ja vähentäkö taide- ja taitoaineiden (sis. kotitalousopetus) valinnaisuutta ja määriä!

5 kommenttia:

 1. No tämähän kuulostaa ihan väärältä, ei ruoanlaiton opetusta saa kouluissa vähentää. Päin vastoin, nyt kun ruoanlaitto on jo aika muodikasta ja jopa nuorten suosiossa, tulisi sille saada kouluissa lisää aikaa.

  VastaaPoista
 2. Aivan uskomaton juttu? Olen samaa mieletä aikaisemman kommentoijan kanssa, määrää tulisi ehdottomasti lisätä.

  Sen lisäksi että kotitalous opettaa ruuanlaiton perusteet, se myös samalla antaa eväitä mm. oman talouden hallintaan - ei niitä vähiä rahoja tarvitse kantaa pikaruokaravintoloihin kun tietää miten voi itse tehdä ruokaa.

  VastaaPoista
 3. On kyllä suoranaista typeryyttä vähentää köksästä. Vaikka olenkin kaikkine kädentaitoaineiden lisäämisen puolesta, niin nimenomaan kotitaloutta tarvitsisivat kaikki ja huomattavasti aiemmin kuin seiskalla. Että mitä tehtäis?

  VastaaPoista
 4. Aivan merkillistä ja ristiriitaista, eikö vain?
  Kiitos, että kirjoitit erinomaisen artikkelin Anni-Marin kanssa aiheesta Hesariin!!!
  Moni on myös ottanut suoraan yhteyttä kansanedustajiin. Nyt vain peukut pystyyn, että tekevät viisaita päätöksiä.

  VastaaPoista
 5. mä en kyllä tiiä mitä tähän pitäisi suhtautua. onhan hyvä että opetetaan ruuan laittoa mutta meillä ainakin se oli opettajan perässä tekoa mikä oli todella tylsää eikä siinä oppinut mitään. lähinnä köksän tunneilla keikuttiin tuoleilla, varastettiin taloussuklaat ja paistettiin jauhelihat muoveissa. omalla kohdalla siis aivan turhaa ja sitä oli sillonkin yksi vuosi.

  VastaaPoista