perjantai 21. toukokuuta 2010
Partsilta pöytään
Ekat parsat - aaah
keskiviikko 19. toukokuuta 2010
Luomua lissää
Mistä sitten tuot kiinnostus lienee johtunut? Varmasti lannoitteiden hinnan noususta, ja kaipa huuto kuluttajapuoleltakin on saanut viljelijöitä suuntautumaan luomuun. Tai sitten ihan oma etu, kuten palkittu luomuhunajan tuottajakin totesi että oma terveys ja saastunut kaivo olivat syynä tuotantosuunnan muutokseen.
Luomu ei silti ota lähteäkseen lentoon Suomessa. Taas on tehty markkinoista ja ketjusta uusi selvitys, missä mätää. Selvitys on kommentoitavana ja luettavissa osoitteessa: http://www.mmm.fi/attachments/mmm/julkaisut/muutjulkaisut/5pV0Btll2/Luomutietoraportti.pdf
Sain itse ahaa -elämyksen viime vuonna kun olimme erään saksalaisen toimittajan kanssa saunomassa supisuomalaisella mökillä, luonnon keskellä, mutta vain 50 km Helsingin keskustasta. Puhuimme paljon luomusta, ja siitä miksi se ei ole lyönyt täällä läpi. Hän vain totesi noustessaan järvestä että "katso itse ympärillesi, teillä on luonto, ja ihan lähellä". Suomalaisten luontosuhde ja suhde ruokaketjuun on siis ilmeisesti vielä jossain mallissa, Keski-Euroopassa näin ei ole. Olisiko siinä yksi syy että luomulle ei ole ollut Suomessa "tarvetta", vielä.
lauantai 15. toukokuuta 2010
Kylvöpuuhia
Lapset kylvivät salaattia, sekä punaista että "tavallista" lehtisalaattia, minä rakastamani rucolaa. Lisäksi heitettiin maahan tillin sekä porkkanan siemenet, ruukkuihin basilikaa. Perunaa istutettiin jo viikon alussa ämpäreihin. Tomaatin taimet odottavat vielä terassilla vuoroaan, vielä ei ihan uskalla ettei yöhalla puraise.
Ja eikun odottamaan satoja, toivottavasti säät suosivat.
keskiviikko 12. toukokuuta 2010
Hiilihommia; saadaanko Suomeen yhtenäinen CO2 merkintä ruoalle?
Hiilimerkinnät ovat nousseet keskiöön kun puhutaan ruoan ympäristövaikutuksista, sillä ne ovat lähes ainoa ympäristövaikutusluokka, joka on suhteellisen helposti laskettavissa. Ruoan hiilijalanjäljen pienentäminen on on noussut keskusteluun, kuten autojen CO2 päästöt tai asuntojen tai laitteiden ekotehokkuuden parantaminen muutama vuosi sitten.
Merkkikeskustelun yksi draiveri juontuu siitä että ympäristötietoisuus on noussut tärkeäksi kuluttajavalintoja ohjaavaksi trendiksi terveellisyyden, mielihyvän ja helppouden ohella. Muutama vuosi sitten vain muutama prosentti suomalaisista yhdisti ruoan ja ympäristövaikutukset, nyt jo yli miljoona suomalaista etsii vastausta miten yhdistää hyvä elämä, niin itsensä kuin ympäristön kannalta. Suomalaisista 35% sanoo olevansa valmiita toimimaan, 39% sanoo että vastuullisuudella on merkitystä ostopäätökseen, sanovat tutkimukset.
Kuluttajat haluaisivat toimia, mutta eivät välttämättä pysty, sillä ei ole riittävästi tietoa, mutta ennen kaikkea ei ole mahdollisuuksia toimia niin kuten haluamme sillä meillä ei ole niitä tuotteita joita ostaa.
Hiilijalanjälki-merkit ovat eräs keino viestiä kuluttajalle syömisen ympäristövaikutuksista. Maailmalla hiilimerkintöjä on useita, Suomessa vain yksi tällä hetkellä. Merkinnät ovat kirjavia, niitä on lähes parikymmentä, ne on laskettu eri tavoin, niitä ei voi täysin vertailla, ne ovat asiantuntijoillekin vaikeita sillä yhtenäisiä pelisääntöjä ei ole maailmalla vielä luotu. Tarvetta niille kuitenkin olisi sillä tutkimusten mukaan 70% eurooppalaisista haluaisi tehdä CO2 merkinnän pakolliseksi!
Ruokaketjun tehtävä on tehdä asia niin yksinkertaiseksi että kuluttajan päätöksenteko helpottuu - ja ylipäänsä mahdollistuu. Kuluttajan ei tarvitse olla avaruustieteilijä pystyäkseen valitsemaan oikein itsensä ja ympäristön kannalta.
Oleellistahan on, että käytetään mitä tahansa merkintää, sen on oltava uskottava, luotettava ja ymmärrettävä ja että ohjattava kuluttajan käyttäytymistä tässä tapauksessa syömistä ja ruokavalintoja oikeaan suuntaan.
Lue tiedote Climate Communication hankkeesta.
maanantai 10. toukokuuta 2010
Urbaania ruoan tuotantoa
Kaupungeissa on paljon tilaa, jossa ruoan kasvattaminen onnistuu. Kaiken taustalla ovat kysymykset ympäristöstä, ilmastonmuutoksesta, terveydestä, ruoan alkuperästä ja tuotantotavoista. Jos pystyt tuottamaan edes pienen osan syömästäsi ruoasta, teet ekoteon. Ja sitä paitsi itse kasvattaminen on hauskaa, työn tulos näkyy ja maistuu. Dodo teki viime vuonna tempauksen http://megapolis2024.org/muuohjelma/dodon-kaupunkiviljelijat-vallankumous-viljelymailla/ Lisää tällaista. Sain käsiini Helsingin uuden ruokakulttuuristrategian, Helsinki on ottamassa asian tosissaan. Hienoa!
Basilikat vihertävät jo yli 5 senttisinä työhuoneen ikkunalaudalla. Kesä on kohta.
tiistai 4. toukokuuta 2010
Mitä ne Lohakset haluaa? Osa2.
Elämme Haapalan mukaan teknologia-vuorovaikutuksen vuosikymmentä, jossa meitä kuluttajia puhuttelee avoimuus, vastuullisuus ja itse osallistuminen. Haluamme meille viestittävän viihteellisesti, inspiroivasti ja mielenkiintoisesti. Siinäpä dilemma miten yhdistää nämä ruokaketjun vastuullisuusviestintään. Sanakin "vastuullinen" on Suomessa synkkä ja raskas asia. Miten saada iloa tähän sinänsä hienoon asiaan?
Me keski-ikäiset hevyLohakset haluamme suositella hyviä juttuja kavereille ja ostamme kavereiden suosituksesta, elämme kaveritaloudessa sanoo Haapala. I agree!
Me olemme päättäneet toimia vastuullisesti, uskomme omaan toimintaamme ja vaikuttamismahdollisuuksiimme, etsimme ratkaisuja, (jos niitä ei ole me teemme ne, toim.huom). Me haluamme tulla kuulluiksi - ja sosiaalinen mediahan on meille tehty! Me tulemme kuulluiksi.
Lohas kuluttajien suuri määrä Suomessa panee kyllä vähän epäilyttämään, sillä niitä jotka EVVK ymp/eettisyys/alkuperästä on kuitenkin yli 40% kansasta ja 43% noin sanoo tuntevansa huonosti koko vastuullisuuskäsitettä.
Tänään oivalsin Haapalan esityksestä sen, että meille Lohaksillekin on viestittävä segmenttiemme mukaan: olemmeko hevy/semi/light/väsähtäneitä-lohaksia. Omista Sre:n tekemistä tutkimuksista tiedän sen että viestintä ei saa olla ns. trendikästä mutta ei se saa olla puisevaakaan, koska varsinkin hevyLohakset korreloivat nk. luovan luokan kanssa. Iso oivallus - kiitos. Mallia voi ottaa monestakin suomalaisesta menestystarinasta vaikka Kotitilan broileriketjun viestimisestä tai Raision tähtituotekisan voittajasta ohratuotteesta. Molempien takaa löytyy juuri nyt ajassa olevaa vastuullisuusviestintää, raikkaasti ja reilusti toteutettuna.
maanantai 3. toukokuuta 2010
Ruokaketjun vastuullisuus - tuleeko yhteinen merkintä?
Tällä hetkellä meillä on olemassa kaksi "laatumerkkiä", toinen on luomu-merkki ja toinen on Kotimaisten kasvisten Sirkkalehti -lippu. Näillä merkeillä merkittyjen tuotteiden tuotantotavasta kuluttaja saa halutessaan tietoa, ja tietää myös että tuotantotapaa valvotaan. Tämä seikka on tärkeää myös kaupalle - kauppa haluaa olla varma ja tietää myymiensä tuotteiden tuotantoketjun.
Pari viimeistä vuotta on selvitetty laatujärjestelmän mahdollisuutta koko ruokaketjun kannalta. On rakennettu vastuullisuuden kriteereitä, käyty tutustumassa muiden maiden vastaaviin merkintöihin, mietitty hyötyjä ja kustannuksia jne. Yhteistä säveltä ei kuitenkaan ole löytynyt. Kauppa on nostanut viime aikoina esiin kansainvälisen GlobalGap merkinnän. Minusta sen päälle voitaisiin rakentaa FinGap, eli järjestelmä joka kertoo suomalaisen tavan tuottaa ruokaa. Olemme monessa seikoin "parempia" kuin mitä GlobalGap antaa kriteereiksi, näitä kilpailuetuja ei kannattaisi tasapäistää kansainvälisen järjestelmän takia.
Jos kuluttajalle olisi tarjolla systeemi että hän kaupassa olleessaan voisi vertailla tuotteita ja erottaa niistä suomalaisen valvotun tuotantotavan, olisiko sille käyttöä? Uskon että seuraavan "kriisin" puhkeamisen jälkeen on, valitettavasti. Me olemme Suomessa säästyneet isommilta katastrofeilta, ja vain sen takia että täällä ennakoiva ja ahkera jokapäiväinen työ ja huippuosaaminen ruokaturvallisuuden vuoksi ovat arkea. Hyvä tilanne ruokaturvallisuudessa on tullut työllä ei sattumalta. Mutta näin ei ole joka maassa; siksi niissä on käytössä useita erilaisia kuluttajalle asti näkyviä järjestelmiä, joiden tarkoitus ennen kaikkea on vakuuttaa kuluttaja ruoan turvallisuudesta ja ruokaketjun yhteistyöstä.
Vastuullisen tuotantotavan todentavasta järjestelmästä olisi hyötyä ammattikeittiöille. Myös ne kaupan tavoin haluavat olla varmoja tarjoamiensa ruokien reitistä ja sisällöstä. Suuri etu tällaisesta järjestelmästä olisi etenkin julkiselle ruokapalvelulle sillä laatujärjestelmässä olevaa tuotetta voi kilpailutuksessa suoraan ostaa, toisin kuin suomalaista tai lähiruokaa.