torstai 21. toukokuuta 2009

Vesi, ei mikään itsestään selvyys

Vesi vanhin voitehista... Niin se sanonta menee. Vesi on elämän eliksiiri, emme elä ilman vettä. Maailman makean veden varat eivät ole loputtomat, itse asiassa ne ovat ehtymässä (uusiutuvat hyvin hitaasti). Vedestä on tulossa pula ja suuri puheenaihe.

Ruoan tuotanto kuluttaa melkoisesti vettä. Maatalousn hörppää yli 70% euroopassa käytettävissä olevasta makeasta vedestä, ja eri ruoka-aineiden kasvatus vie eri määriä vettä. Vähän samaan tapaan kuin hiilijälkeä, voidaan laskea vesijalanjälkeäkin. On arvioitu että naudanlihakilon tuottaminen kuluttaa noin 14 000 litraa vettä, riisikilon noin 3300 litraa, perunakilon kasvattaminen vie noin 300 litraa. Jälleen tuli siis uusi päänvaiva mietittäväksi; kulutanko ruokavalinnoillani turhaan ehtyviä vesivaroja.

Nyt on alettu puhua jo vesineutraalius käsitteestä, siis samaan tapaan kuin hiilineutraaliuskäsitteestäkin. Ts. kompensoidaan tai korvataan haitalliset vaikutukset. Voisiko ensimmäinen askel täällä pohjolassa olla riisin vaihtaminen perunaan?

1 kommentti:

  1. Nuo konkreettiset vertailut on kiinnostavia. Aika hurja ero perunan ja riisin välillä. Milloinkohan riisi ylipäätään rantautui tänne meille?

    Olisi kiinnostavaa kuulla vastaavia lukuja muistakin ruoka-aineista. Ilman niitä on vaikea kuvitella, miten voisi syödä mahdollisimman vesineutraalisti...

    VastaaPoista