torstai 20. kesäkuuta 2013

Läpinäkyvät lihan tuotantoketjut - uhka vai vallan mahdollisuus lihayhtiön maineelle ja liiketoiminnalle?

Ei tainnut mennä ihan nappiin vastuullisuusviestintä monella lihayhtiöillä tänään Hesarin artikkelissa, jossa käsiteltiin niiden käyttämän ulkomaisen lihan alkuperää. Ruokaketjun avaaminen ei kuulemma hyödytä lihayhtiön liiketoimintaa. Näin varmaan ennen olikin, kun kukaan ei kysellyt eikä ymmärtänyt mistä se liha tulee, mutta maailma on muuttunut. Nyt kysellään, ketjujen pitäisi olla läpinäkyviä, ja jos ei tiedetä, otetaan selvää ....

Näin sivusta seuraajana ajattelen, että lihayhtiön liiketoimintaa kyllä hyödyttäisi lisääntyvä kuluttajan luottamus heidän toimintaa ja brändejä kohtaan; toisin sanoen hyvä maine lisääntyisi ja se taas tuottaisi yritykselle lisää arvoa. 

Nykyään puhutaan kovasti raaka-aineiden jäljitettävyydestä, auditoidusta ja eettisestä toiminnasta, jossa niin ruokaketjun eläimet kuin ihmisetkin ympäristön ohella voivat hyvin. Noita yhtiöiden kommentteja lukiessa tuli kieltämättä sellainen olo, että onko jotain salattavaa kun lehtimiestä ei voi mukaan tarkastusreissulle Brasiliaan ottaa. Saiko yhtiön maine nyt kolhun?


Juhanin mulleja
Olen käynyt viimeisten vuosien aikana monissa liha-alan tuotantolaitoksissa; broilerikasvattamoissa, sikaloissa ja navetoissa, teurastamoissa ja tehtaissa. Vaikka Suomessa asiat hoidetaan pääosin superhienosti, ja vaikka kuinka toimitaan täysin lain mukaisesti ja ylikin, ja vaikka kuinka olen jonkin sortin biologi ja maatilalla melkein syntynyt, niin kyllähän se ruoan tuottaminen eläimistä aina jossain määrin kirpaisee. Se kuinka "kylmää touhua" lihan tuotanto on. Eläin on subjekti: syntymä, kasvatus (ehkä monessa eri paikassa), lopetus ja osiksi. Ja sama rundi uudelleen. Ja uudelleen. Siinä ei tunteilla pelata.

Olemme niin etääntyneitä lihantuotantoketjusta (ja muistakin ruokaketjuista), että täysin luonnollinen asia muuttuu luonnottomaksi. Jos porsiva emakko, ähkyyn kuollut lehmä tai kalkkunan teurastus olisi jokapäiväinen näky kotikulmilla, saattaisi suhtautuminen olla toinen. Siksi varsin hyvin ymmärrän lihatalojemme haluttomuuden päästää kansaa tai lehdistöä tuotantoketjuunsa tutustumaan - vaikka niihin ilman muuta pitäisi päästää, koska asiat hoidetaan kunnolla ja oikein, Suomessa. Entäs siellä Brasiliassa sitten?

Hesarin juttusarja jatkuu huomenna, sitä odotellessa on lähdettävä ostamaan Juhannuksen grilliherkkuja ...

1 kommentti:

  1. Jännittävää, mitä toimittajat saavat selville, ja hienoa, että selvitetään! Antaa suomalaisille taas lisää tietoa siitä, mitä syövät ja mahdollisuuksia valita.

    VastaaPoista