perjantai 19. huhtikuuta 2013

Varkaissa lastemme säästöpossuilta yön pimeinä tunteina... fossiilisista eroon - ja pian

Maailmassa on riittävästi tutkimustietoa siitä, että nykymenolla tuhoamme planeettamme, olemme sen kantokyvyn ja monien planetaaristen rajojen äärirajoilla. Muutoksen välttämättömyys on käynyt kaikille selväksi. Kyse on enää siitä, millä keinoin muutos on tehtävä. Ja miten nopeasti ja missä järjestyksessä. Tällä hetkellä lainaamme tulevilta sukupolvilta, ”varastamme omien lastemme säästöpossuilta yön pimeinä tunteina” –kuten professori Pekka Himanen pyöreän pöydän keskusteluissa totesi maanantaina.

Kuka aukaisisi latua?
Saksan globaalin muutoksen neuvosto (WGBU) on julkaissut viimeisen 20 vuoden aikana muiden tutkimusyhteisöjen ohella lukuisia tutkimuksia joissa osoitetaan suuren muutoksen välttämättömyys. Kysyt minkä muutoksen?
 
Ihmiskunta on WGBU:n mukaan käynyt kaksi suurta muutosta läpi tähän mennessä; maanviljely- ja kotieläinten hoidon kulttuurin kehittymisen sekä teollistumisen. Kolmas suuri ja väistämätön eli pakollinen muutos (great transmission) on energiamuotojen muuttaminen uusiutuviin/kestäviin, pois fossiilisista. Kolmas suuri muutos on siis vähähiilisen elämänmuodon synnyttäminen planeettamme rajoissa. Tämä muutos vaatii paitsi teknisiä innovaatioita, myös systeemisiä, sosiaalisia ja institutionaalisia muutoksia.
 
Kolmas muutos eroaa kahdesta aiemmasta siten, että meillä on enää vain hyvin rajallinen tila käytössämme, rajalliset luonnonvarat ja muut resurssit.

Tilannetta voisi verrata isoon huoneeseen, jossa on useita kymmeniä eri kansalaisuuksia omissa ryhmissään, mutta siis samassa huoneessa. Olemmeko edelleen kaikki omien kansallisten intressien vankeja, vai voisimmeko katsoa huonetta (maapalloa) yhdessä?

Muutos on mahdollista tehdä, esimerkkejä löytyy läheltä vaikkapa Saksasta. Meillä on olemassa jo kaikki tutkimustieto, osa teknologiasta, rahoitus (maailma on täynnä rahaa), arvot tukevat tuota muutosta ja verkostot.  Mutta MUTTA se mikä muutoksesta tekee hankalan on erittäin tiukka aikaraja, aikaa ei ole paljon jäljellä. On pakko skaalata teknologiat niin, että työkaluilla saadaan maksimaalinen hyöty. Erittäin nopea kaupungistuminen, halpa hiili ja erilaiset riippuvuussuhteet ovat esteinä isoja, mutta ratkaistavissa. Onko ainut keino muutokseen tarjota keppiä ja pakkoa, veroja, kieltoja ja sanktioita? Porkkana ei näytä auttavan.

Ihmisen menestyminen viimeisen tuhat vuotta on perustunut fossilisiin polttoaineisiin, ja se tie on tuhon tie. Ilmastonmuutoksen torjuminen ei onnistu, - ”se on täällä” kuten Ilkka Herlin totesi meppien ilmastoseminaarissa perjantaina. Ilmastonmuutoksen hidastaminen ehkä onnistuu, jos kaikki laitetaan peliin. Vähänkään ei kannata tehdä, sillä sekään ei toimi, homma on kiihtynyt jo sellaisiin mittasuhteisiin, että vain todella isot muutokset voivat ratkaista enää pelin. Toista maapalloa emme saa, mikä siis avuksi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti