perjantai 10. helmikuuta 2012

Vihdoinkin luomuviiniä - rypäleestä lasiin asti

Tämän vuoden syksyn sadosta saatava luomuviini on ensimmäistä kertaa tehty samoin kriteerein kaikissa viinimaissa. Pari päivää sitten EU komissio antoi uuden asetuksen, jolla säädellään koko luomuviiniprosessia. Tähän mennessä ns. luomuviinistatuksen kuluttajan mielessä ovat saaneet viinit, jotka on puristettu luomuviljellyistä rypäleistä. Viinin tuotantoprosessia ei oltu sen ihmeemmin säädelty (muuten kuin ns. tavanomaisen viinin lainsäädännössä). Sanaa "luomuviini" ei ole ennen saanut käyttää luomuviljellyiden rypäleiden viinistä.














Luomuviinin teko siis yhtenäistettiin koko EU alueella, ja tämä koskee myös luomuna markkinoitavaa tuontiviiniä. Uudistus ei tarkoita sitä että nykyiset luomurypäleestä tehdyt viinit olisivat huonoja - tai että uudet olisivat niitä parempia. Nyt vain ensi kerran voidaan olla varmoja siitä, miten viini on tehty ja mitä se sisältää. Viinille voidaan myös ensi kerran myöntää EUn luomumerkki. Sen saavat myös tuontiviinit, jos ne on tehty EU sääntöjen mukaan. 
- Tuossa kuvassa on kotikellarista napattu pullo, siinä on tyypillisesti tuottajan oma luomuleima, joka ei ole virallinen luomerkki.

Luomuviinibusiness, kuten luomu ylipäänsäkin, kasvaa nopeasti, sen saattaa aistia Alkossakin, jossa luomurypäleestä tehtyjä viinejä on listalla noin 80. Italia on EUn luomuviinintuottajista suurin, sen viljelyala on jo yli 30 000 ha ja kasvaa edelleen, seuraavina Ranska 21 000 ha ja Espanja 17 000 ha. Luouviinien viljelyala koko EU:ssa on yli 75 000 ha.

Ennen luomurypäleistä tehdyissä viineissä on voinut käyttää kaikkia EU:ssa viinilainsäädännössä käytettyjä apuaineita, lisäaineita ja menetelmiä. Nyt niitä rajoitettiin ja luomuviinilainsäädännön harmonisoinnissa puututtiin koko prosessiin. Voidaankin oikeastaan todeta, että ko. maataloustuotteen luonne muuttuu nyt kokonaan, sillä lisäaineiden määrä ja valmistusprosessi on tarkasti säädelty (mm. sulfiitin määrä on pienempi). Luomuviini on siis jatkossa aidommin sitä mitä kuluttajan mielestä käsite "luomu" edustaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti