sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Tilalta liköörit matkaan

Vuosia on yritetty saada lupaa tilalla tuotetun liköörin ja sahdin myyntiin suoraan tilalta. Tähän asti kun olen halunnut ostaa erästäkin mahtavaa mustikkalikööriä suoraan viinitilalta, on se pitänyt tilata Alkoon, josta sen on sitten voinut noutaa.

Nyt sosiaalipoliittinen ministeriryhmä ovat esittämässä suoraan tilalta sallivaa liköörin myyntiä. Tämä on merkittävä helpotus tilaviiniyrittäjille, joiden monen elinkeino riippuu tästä suoramyyntimahdollisuudesta. Myyntimäärät ovat pieniä, usein matkamuistoksi ostetaan pari pulloa, joten myynnin vapauttaminen tuskin aiheuttaa alkoholipoliittisia tai kansanterveydellisiä seurauksia. Sitä vastoin se piristää maaseudun elinkeinoja, elävöittää ja antaa lisää liiketoimintamahdollisuuksia.

Olen maistellut useita tilaliköörejä, ja monet niistä ovat aivan mahtavia ja uniikkeja. Nyt ne saa kohta viinitilalta mukaansa; hieno juttu!

lauantai 24. lokakuuta 2009

Puuha"ruokaa"

Kuvassa on omatekemää lihasoppaa, jossa ei ole yhtään keinotekoista ainesta. Se on oikeaa puuharuokaa, sillä se tehtiin yhdesssä lasten kanssa. Sain tämän termin eräältä suuren elintarviketeollisuusyrityksen palveluksessa olevalta henkilöltä, joka luonnehti heidän tuotteitaan puuha"ruoaksi". Puuhalla hän tarkoitti sitä että ennen kuin tuote on kuluttajan lautasella tai kupissa on alkuperäisestä raaka-aineesta poistettu ainesosia, sitten lisätty jotakin, sekoitettu, lingottu ja survottu, taas lisätty ja poistettu. Tuote on kaukana alkuperäisestä raaka-aineesta, siksi hipsut sanan ruoka ympärillä.

Ja tätähän elämämme on, aitoa käsittelemätöntä ruokaa on enää vain vihannes-ja juurestiskeillä, jotka me pääsääntöisesti kierrämme kaukaa. Kova väite. Olemme hyväksyneet ruoaksi tuotteet, jotka ovat täysin keinotekoisia. Kuka pystyy kertomaan meille mitä ne tekevät meille? Ei kukaan. Otammeko tietoisia ja varsinkin tiedostamattomia riskejä syödessämme niitä? Miten enää tunnistamme aidot maut keinotekoisten aromeiden keskellä? Tätä on hyvä pohtia.

Viime aikoina on tullut useita kirjoja ja kirjoituksia aidon ruoan puolesta. Yksi parhaista lienee Michael Pollanin teos "Oikean ruoan puolesta". Nämä kirjoitukset kehoittavat syömään käsittelemätöntä ruokaa ilman E-koodeja. Sellaista ruokaa jonka isoäitisi tunnistaisi. Onko se mahdollista? Meinasin tehdä kokeen, viikko aidolla ruoalla, mitenköhän se onnistuu?