torstai 26. helmikuuta 2009

Koulumarjaohjelma Suomeen; luovia ratkaisuja etsimään virkamiehet!

EU on virittämässä kouluhedelmäohjelmaa, mikä tarkoittaa että EU maksaa puolet (max 900 000e) koululaisille tarjottavista hedelmistä ja jäsenvaltion on maksettava toinen puoli kustannuksista. Idea kumpuaa siitä että lapset ja nuoret eivät syö riittävästi hedelmiä ja vihanneksia sekä ovat alkaneet huolestuttavasti lihoa. EUssa on noin 22 miljoonaa lihavaa lasta. Ylipaino aiheuttaa yli 60% terveysmenoista. Kammottavia lukuja.

Nyt virkamiehet pähkäilevät miten kouluhedelmäohjelma toteutetaan Suomessa, sillä EUn tukiraha uhkaa mennä byrokratian kattamiseen. Suomen on laadittava suunnitelma siitä miten EUn vaatimukset mm. hedelmien ja marjojen jakelu, valvonta jne. hoidetaan.

Näyttää pahasti siltä että hieno idea kaatuu luovien ratkaisujen puuttumiseen. EUn vaatimukset ovat normaaleja hankerutiinien totettamista evaluaatioineen ja monitorointeineen, eivät siis mikään ongelma mm. järjestöille, jotka ovat joka vuosi rapostointiprässissä hakiessaan rahoja valtiolta.

Suomella ei ole varaa jättää käyttämättä tätä järjestelmää, ei kerta kaikkiaan! Nuoremme syövät teollistuneista maista vähiten hedelmiä eikä tähän näytä tulevan muutoksia. Ohjelma olisi ennen kaikkea viestintää ja mielipiteen muokkausta, ravitsemuskasvatusta ja elinikäisten ravitsemustottumusten muokkausta. Lasten kautta vaikutetaan myös perheisiin ja niiden hedelmien ja vihannesten käyttöön. Ohjelman avulla voisi tarjota kouluissa välipaloja, joiden tarjoamisen tilanne on nyt huono. Karkkia syö kerran viikossa tai useammin 30% koululaista, mutta hedelmiä vain 18%. Eikö tämä suhde ole väärä?

Kouluhedelmä tai "koulumarjaohjelma" on suuri mahdollisuus; nyt kolleegat luovat ideat peliin. Ratkaisut on aina löydettävissä, jos on tahtoa! Jos seinä tulee vastaan etsi ovea, älä törmää siihen ja heitä hanskoja tiskiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti