lauantai 7. maaliskuuta 2009

Mitä on suomalainen ruokakulttuuri?

Mitä on suomalainen ruokakulttuuri? Mitä on edes suomalainen ruoka? Näitä syntyjä syviä mietti koko viime syksyn vaikuttava ryhmä, jonka oli kutsunut koolle Finfood. Ryhmässä oli jäseniä kaikista ruokaketjun osista, sekä meitä muita ruokaketjun liepeillä pyöriviä tahoja.

Ruokakulttuurikeskustelu tuossa ryhmässä oli välillä hyvinkin intohimoista ja reipasta. Yhtä tiettyä määritelmää ei voitu tehdä, se selvisi jo ensimmäisessä tapaamisessa. Mutta tuloksena syntyi katsaus "Suomalaisen ruokakulttuurin ulottuvuuksia", joka löytyy Finfoodin sivuilta. Esipuheessa sanotaan: ruokakulttuurimme tarina ei ole koskaan valmis tai täydellinen." Juuri näin asia onkin, sillä suomalainen ruokakulttuuri on jatkuvassa muutoksessa, aina.

Ruokakulttuurin ulottuvuuksia -katsaus on ensimmäinen näkemäni selvitys, jossa ruokakulttuuriamme yritetään kuvata mahdollisimman laajasti ja monista eri näkökulmista arvottamatta.

Ja mitä se suomalainen ruoka on? Selvitystyössä päädyttiin siihen, että suomalaisen ruoan käsitettä leimaa kolme asiaa, jotka ovat 1. suomalainen raaka-aine, tai 2. Suomessa tehty työ tai 3. perisuomalainen resepti tai valmistusmenetelmä. Mikäli kaksi näistä toteutuvat yhtä aikaa, voidaan ajatella puhuttavan suomalaisesta ruoasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti