perjantai 4. kesäkuuta 2010

Levande utomhusmatkultur i Stockholm

Några snabba observationer från en vecka i Stockholm. Först, det finns mera ekologisk mat än i Finland. Min åsikt kommer från till exempel frukostbordet: där var ekologisk lax och olika slags frukter. Också mataffärer syns ha större sortiment av ekologiska produkter än vi har.

Kafé- och restaurangkulturen är lite som vid Medelhavet; alla platser är fulla av utomhuskaféer och restauranger. Det är härligt att ta ett glas vin och några småbitar (sushi, tapas etc.). Restaurangerna behöver inte vara så formella, en husvagn kan vara ett kök. Stolar och bord på gatan räcker om du har god mat att bjuda på.

Champagne! Champagne kan man dricka på varje plats, även på festområden där i Finland bjuds bara varm öl. Till exempel "Smaka på Stockholmfesten" hade ett champagnestånd. Okej, kanske här i Stockholm lever mera miljonärer än i Finland. Champagnekulturen har utvecklats starkt under de senaste åren här i Sthlm. Finland följer efter Sverige i den här saken. Och också den här saken: för i tiden söp svenskarna bara i helgen, nu dricker dom även på vardagar och fortfarande på helgen.

Människor dricker och äter mera utomhus. När det är en vacker dag, är många ute och har picknick, även mitt i veckan. Matkryssningar är mycket populära, speciellt företag utnyttjar kryssningar ofta.

PS. Den här veckan har varit speciell för dom som har slutat gymnasiet. Det har varit flera tiotals lastbilar som kör med festande tonåringar. Och de var mycket berusade och badade i Sergelstorgs fontän...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti