maanantai 8. marraskuuta 2010

Selontekoa ja suklaakakkua

Valtioneuvoston selonteko ruokapolitiikasta käsiteltiin eduskunnassa kolmisen viikkoa sitten. Todellakin, kyse on ensimmäistä kertaa ruokapolitiikasta - ei maatalouspolitiikasta. Selonteko on luettavissa täältä.

Ruokapoliittinen selonteko käsitteli hyvin paljon niitä asioita, joita suomalaisen ruokakulttuurin edistämisohjelma on tehnyt; ruoan arvostusta, lähiruokaa, luomua, kouluruokaa, kotitalousopetusta etc. Sana ruokakulttuuri mainittiin eduskunnan käsittelyssä lähes neljäkymmentä kertaa, oli ihan pakko laskea. Taitaa olla ennätys, en nimittäin ihan äkkiä muista että ruokakulttuurista olisi eduskunnan täysistunnossa puhuttu, ainakaan näin paljon. Kaiken kaikkiaan keskustelu oli hyvin positiivinen, ryhmäpuheenvuorot ja yksittäiset puheenvuorotkin ottivat kantaa suomalaisen ruoan ja ruokakulttuurin puolesta. Luomu toistui useissa puheenvuoroissa.

Selontekoa valmisteltiin maa- ja metsätalousministeriössä lyhyt mutta intensiivinen aika. Selonteossa esitetään toimenpiteitä mm. joukkoruokailuun (kouluruokailu etenkin), ruokakasvatukseen (kotitalousopetus), luomun ja luonnontuotteiden esitämiseksi, ruoka-alan koordinaation tehostamiseksi. Valiokunnat käsittelevät selontekoa parhaillaan. Selonteko on yksi seuraavan hallituksen hallitusohjelman pohjapapereita.

Syödään selonteon kunniaksi pala kakkua
Tässä ikivanha ohje, joka on saatu lähes 20 vuotta sitten Sykkeestä työkavereilta. Aina yhtä ihana, tässä ei ole mitään turhaa.


Suklaakakku
150 g voita
150 g tummaa taloussuklaata
4 munaa
1 tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoa
EI leivinjauhetta
kuorrutukseen 50g tummaa taloussuklaata

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, laita uuni lämpenemään 175C.
Sulata voi kattilassa tai mikrossa astiassa, johon mahtuu sulaneen voin sekaan suklaa. Suklaa sulaa kuuman voin seassa hetkessä.
Vatkaa munat, sokerit, suola kulhossa kuohkeaksi.
Lisää voi-suklaa seos joukkoon, sekoita.
Kaada vuokaan.
Paista vain 25 min, kakun tulee olla keskeltä hyllyvää kun otat sen uunista.
Pistä muutama suklaapala kuuman kakun päälle, ne sulavat parissa minuutissa ja voit levittää suklaat ohueksi kerrokseksi kakun päälle.
Nauti vaniljakastikkeen, kermavaahdon tms. kera.

1 kommentti:

  1. Joo. Otan tuon suklaakakun. Kun sitä syö ja kahvia juo, jaksaa selontekoakin lukea - ehkä.

    VastaaPoista