maanantai 26. huhtikuuta 2010

Työkiista tuntuu tiloilla saakka - ja pitkään

Elintarvikealan työkiistassa on edetty siihen vaiheeseen että työnantaja asetti työsulun eli palkan maksu tyssää työntekijöille. Kiista on harmillinen kaikille osapuolille, mutta se vaikuttaa myös suuresti koko muuhun ruokaketjuun. Ruoka tuotetaan elintarvikeKETJUSSA. Nyt ketjun alkupää alkaa olla joissakin paikoin lirissä kun mm. eläimet eivät liiku tiloilta eteenpäin.

Sikatilat ovat hätää kärsimässä sillä teuraskuljetukset ovat pysähtyneet ja karsinat täyttyvät kun teollisuus ei ota sikoja vastaan. Possu kasvaa kilon päivässä, joten siinä on hyvinvoinnista huolehtiminen tiukilla kun lisätilaa ei tule karsinoihin mistään. Teurastamo sakottaa ylisuurista possuista, mikä ei tässä tapauksessa ole tilan vika, ja vahingon kärsii tässä tapauksessa tuottaja. Ruuhkien purku teurastamoissa kestää kuukausia.

Onneksi maidonkeruu ja broileritilat on sentään jätetty lakon ulkopuolelle, eikä nautatilalla tilanne ole yhtä akuutti kuin sikatilalla.

Oikein nauratti uutisointi aiheesta: suomalaisten vappu on pelastettu kun tippaleipää ja simaa on saatavilla. Voiko epäolennaisempaa enää olla? Mitä suomalaiset tekevät kun teollisen leivän ja einesten valmistus loppuu? Jaa-a. Saisivatko suomalaiset tästä uutta pontta itse tekemiseen, vaikka ihan leivän leipomiseen jauhoista saakka?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti