sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Ruokavuoden 2009 tilipäätös

Ruoka puhutti vuonna 2009 ehkä enemmän kuin koskaan ennen, niin hyvässä kuin pahassakin.

Maailma heräsi, jälleen kerran, ruoan riittävyyteen. FAOn johdolla marraskuussa yritettiin ratkoa yhtä ihmiskunnan suurimmista tragedioista, nälkää. Miljardi nälkäistä ihmistä maapallolla on kammottava luku, eikä nopeaa ratkaisua nälkäongelmaan ole näköpiirissä. FAO:n mukaan 30 miljardin euron vuosittaiset investoinnit riittäisivät varmistamaan elintarviketurvan maapallon väestölle, miksi ei sitten laiteta tuulemaan? 40 vuoden päästä tarvitsemme 70% enemmän ruokaa kuin nyt, mission impossible?

Suomessa ruoan hinta sai positiivisiakin otsikoita aikaan, veroratkaisujen takia. Historiallinen alv alennus, jota kymmenen vuotta pohjustettiin, toteutui vihdoin lokakuussa. Samaan hengenvetoon hallitus päätti ottaa käyttöön 2010 makeis- ja virvoitusjuomaveron. Karkkiverosta, varsinkin juomapuolella, tullee vielä iso vääntö, voimia vain kolleegoille sinne VM:ään.

Ruoan turvallisuus ja tuotanto repi otsikoita salmonellasta kylmätiskien kaloihin ja lopulta sikojen kohteluun. Sikaskandaali juuri ennen joulua alkaa olla jo perinne? Se ei kuitenkaan saanut suomalaisia luopumaan joulukinkusta, mutta ajattelemisen ja tekojen aihetta se kyllä antoi kaikille sikaketjun osapuolille. Syksyllä Suomessa aloitetiin vihdoin myös keskustelu "hymynaamoista" eli siitä voitaisiko meillä merkitä julkisesti esim. ravintoloiden tai kauppojen hygieeninen taso.

Lähellä tuotettu ruoka, lähiruoka, oli vuoden "voittaja". Kansa löysi yhä useammin ruokaa lautaselle jonka alkuperä oli tiedossa. Suuntaa todellisesta lähiruoasta näytti Valkoisen talon rouva Obama perustaessaan kasvimaan takapihalleen. Yksi lähiruoan draivereita oli eittämättä ihmisten herääminen ilmastonmuutokseen.

Ilmastonmuutos, syömisen ympäristövaikutukset yleensä herättivät ihmisiä miettimään mitä ruokaa ja mistä lautaselle valitsee. Luomu jatkoi menestystä muissa Pohjoismaissa voimakkaasti, Suomessa edelleenkään luomu ei ole lyönyt isosti läpi. Tai no on, maitohyllyssä kyllä, luomumaidolle raivataan tilaa yhä enemmän.

Puhe ruoasta lisääntyi, näin minusta ainakin tuntuu. Ruokapuhe elää paitsi lehtien palstoilla myös verkossa. Maaliskuussa saamme tietoa mistä verkossa oikein puhutaan, odotan kädet syyhyten tietoja. Kouluruoka puhutti erityisen paljon, ja kuntien säästötoimet ruoan suhteen. MTV3 etsii parhaillaan vuoden uutisjuttua, mukaan on päässyt kouluruoan säästötoimet

Henkilökohtaisia kohokohtia oli vuoden ajalta ehdottomasti monet vaikuttajatapaamiset, joissa ihmisten palaute ja kirkkaat silmät saivat aikaan tunteen että muutoksia tapahtuu. Michael Pollanin kirja "Oikean ruoan puolesta" oli paras vuoden aikana lukemani kirja, suosittelen ihan kaikille. Lähiruokaviestiviikko oli sykähdyttävin elämys, harvoin tuntee tekevänsä niin oikean asian puolesta työtä kuin sen viikon aikana, jolloin sain puhua suoraan lähes 100:lle kuntapäättäjälle. Hienointa ruokaelämystä en voi listata, niitä oli niin monia. Mutta täytyy sanoa että muutaman kerran kun miljöö, seura ja ruoka olivat kohdallaan, juomasta puhumattakaan, olin taivaissa.

Tervetuloa 2010.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti