sunnuntai 31. tammikuuta 2010

200 miljoonan euron syy levittää Makukoulua

Innostuin taannoin blogaamaan Makukoulusta. Makuoppitunnit ja kerhotuokiot mahdollistavat lapsille ja nuorille sukelluksen ruokamaailmaan kaikilla aisteilla. Tällaisten makutuntien pitäisi olla kaikkien oppilaiden perusoikeus. Homma on lähtenyt leviämään laajasti Suomeen, nyt jo yli 500 varhaiskasvatuksen parissa ja kouluissa työskentelevää on saanut koulutusta. Ja onpa jo kouluja joissa Makukoulu on integroitu opetukseen, esim. Helsingin Viikin norssin kaikki 3. luokkien oppilaat käyvät Makukoulun.

Mitä hyötyä on Makukoulusta? Viikin Norssin opettajat esim. kertovat että lapset syövät koululounaan paremmin, vihreät ja hedelmät uppoavat paremmin, ja nyrpeät nenät kouluruokailussa ovat vähentyneet - vaikka itse kouluruoka ei ole mitenkään muuttunut. Uutuudenpelko, joka on luonnollista ihmisille, vähenee.

Makukoululla voi olla isoja positiivisia kansanterveydellisiä vaikutuksia. Nimittäin uusien makuelämysten vierastamisella saattaa olla yhteys lihavuuteen. Ne ketkä ovat "uutuudenpelkoisia" syövät muita vähemmän kasviksia, hedelmiä ja kalaa. Ja tutkimusnäyttöä on siitä että uutuudenpelko korreloi painoindeksin kanssa positiivisesti. Joka vuosi lihavuuden hoitoon menee Suomessa vähintään 200 miljoonaa euroa, sairaalapaikkoja vaaditaan yhden kokonaisen keskussairaalan verran! Tässä on totisesti kannustinta Makukoulun käyttöön!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti