keskiviikko 16. joulukuuta 2009

Ruokaketjun ympäristövastuu luvuin

Ruokaketjun ympäristövaikutuksista julkaistiin tänään lisää tietoa MTT:n ja Laatuketjun toimesta. Ympäristöasiat ovat pop, kellään ei ole vara sanoa ruokaketjussa että EVVK. Ruokaketjun ympäristövastuu on kollektiivinen harjoitus, kaikkien on osallistuttava talkoisiin.

Ruokaketjun osuus Suomen kokonaisilmastovaikutuksista on 14%, typpi-ja fosforihuuhtoumista yli puolet, ja vesien rehevöitymisestäkin yli 50%. Suurin osa näistä tulee maataloudesta. Kotitalouksien ruoan kulutus haukkaa 60% ympäristövaikutuksista, ravintolatoimi ottaa noin 20 % ja loppu menee viennin piikkiin.
Raportissa on tietoa ruokaketjuittain (vilja, maito, olut, liha, kasvituotteet jne.). Tulokset eivät sinänsä yllätä, mutta ketjukohtaiset tiedot on nyt ensi kerran laitettu samalle viivalle.

No entäs sitten? Jälleen yksi raportti, mitä sillä tehdään?
Koko harjoituksen tarkoitus oli luoda vuosittain toistettava mittausmenetelmä, jolla voidaan seurata koko ruokaketjun ympäristövaikutuksia. Jos mitataan, voidaan asettaa tavoitteita, ja parantaa toimintaa. Raportin pitäisi siis olla ketjun toiminnan parantamisen väline, onko se, jää nähtäväksi.
Raportti on luettavissa ja ladattavissa Laatuketjun sivuilta www.laatuketju.fi

1 kommentti:

  1. Ymmärtääkö tavallinen ihminen näitä raportteja ja prosentteja??? Niitä on ihan liikaa. t. maalainen

    VastaaPoista