torstai 24. syyskuuta 2009

YTV:n ruokajätetutkimus on karua luettavaa

YTV julkaisi eilen tutkimuksen Rikka rokassa. Siinä selvitettiin pääkaupunkiseudun parinkymmenen perheen ruokajätteitä. Tutkimusperheissä joutui roskiin syömäkelpoista ruokaa 17 kg /perhe /vuosi. Tutkimuksen valaisevinta antia oli vertailu muihin maihin ja niissä tehdyt tutkimukset. Britit heittävät menemään henkilöä kohden pois noin 86 kg alun perin syömäkelpoista ruokaa vuodessa, ruotsalaiset jopa 100 kg ja yhdysvaltalaiset 82 kg.

Keskimäärin biojätettä tuotettiin tutkimusperheissä noin 50 kg/hlö. Kotitalouksien keittiöbiojäte sisälsi
näin ollen ruokajätettä keskimäärin 32 % (siis se 17 kg), toisin sanoen liki kolmannes biojätteen sisällöstä oli alun perin syötäväksi kelpaavaa. Eniten jätteeksi joutui kasviksia ja vihanneksia, 27,5 % koko ruokajätemäärästä. Kotona valmistettuja ruokia meni jätteeksi 26,8 %. Yksittäisistä ruokatuotteista eniten heitettiin pois leipää ja perunaa, joita oli koko ruokajätemäärästä 11 ja 10,6 prosenttia. Suurin yksittäinen syy jätteeksi päätymiselle oli ruoan pilaantuminen jollain tavalla.

Tutkimuksessa laskettiin että mikäli tulokset yleistettäisiin koskemaan koko Suomea, heitettäisiin maassamme
vuositasolla pois 8,8 miljoonaa kiloa perunaa ja 5,2 miljoonaa kiloa puuroa. Melkoisia lukuja siis. Miten saadaan nämä luvut pienemmäksi? Kuka opettaisi suomalaiset käyttämään ruokatähteet luovasti ja ostamaan vain sen verran kuin tarvitsee?

Roskaan heitetty ruoka on kaikkein suurinta tuhlausta, niin ympäristön kuin oman taloudenkin kannalta.
t. nimimerkki salaatinkerä mätänemässä jälleen jääkaapissa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti