torstai 27. joulukuuta 2012

McDonald´s tiskin takana tiukat laatustandardit- suomalaiset tuotteet vähissä

McDonald´silla syö joka päivä
prosentti maailman väestöstä
McDonald´s myy joka sekunti 75 hampurilaista, kertoo Business Insider. Ensi vuonna joka ikinen päivä avataan uusi McDonald´s Kiinassa. Miten ihmessä laadunvarmistus ja - konseptointi toimii tässä jättiyhtiössä?

Pääsin jokin aika sitten käymään Suomen McDonald´sin tiskin toisella puolella. McDonalds on varmasti elintarvikealan yksi tiukimpia laatupolitiikan harjoittajia globaalisti.

Päästäkseen toimittamaan McDonalsille tuotteita on tuottajan saavutettava mm. ISO 9001, 22000 ja 22002-1 standardien vaatimukset ja lisäksi McDonalsin itsensä asettamat laatuvaatimukset, jotka ovat korkeampia kuin yleisesti elintarvikealalla käytetyt BRC ja IFS -standardit. Näiden lisäksi tuottajan volyymin on oltava riittävän suurta, ja - hinta kohdillaan. Siinäpä riittävästi esteitä suomalaisille tuottajille ja toimittajille?

Tsekkasin Suomen McDonaldsin raaka-aineiden ja ruoan toimittajat. Tunnen tasan yhden maatilatuottajan Suomesta, joka toimittaa suoraan tuotteitaan McDonald´sille ja se on Vehviläisen sipulitila Savosta. Vehviläinen on palkittu Vuoden maatilana, eli sillä on poikkeuksellisen vahva laatujohtamisen osaaminen. Raaka-aineista tulee Suomesta sipulin lisäksi neljä/viisi.

Naudanliha Puolasta, juusto Espanjasta,
ruisleipä ja ehkä salaatit Suomesta
Kun syöt seuraavaksi Mäkkärillä, voit olla varma, että sämpylät ja ruisleipä sekä maito tulevat Suomesta ja mahdollisesti myös siis sipuli ja jäävuorisalaatti + kurkku (jos satoa on tullut riittävästi), myös kahvi ja virvoitusjuomat on tehty Suomessa. Muut pääraaka-aineet tulevat kaikki muualta, suunnilleen näin:
peruna Hollanti, naudanliha Puola, kananliha Tanska, juusto Espanja, kala Tanska (MSC sertifioitua), pirtelö ja jäätelö Saksa

Suomen McDonald´s on tehnyt työtä ravitsemuksellisen laadun parantamiseksi tietäen suomalaisia uhkaavan ylipainon ja veri- ja sydäntaudit sekä pikaruoka-aterioiden huonon ravitsemuslaadun maineen. Yhtiö on päättänyt mm. jo vuosia sitten, että se käyttää Suomessa vain Pan-Suolaa; ja suolaa käytetään huomattavasti vähemmän kuin muualla maailmassa. Lisäksi kovan rasvan määrää on vähennetty useissa tuotteissa. Parannukset eivät silti tee vielä pikaruoka-annoksista aivan jokapäiväistä "terveysruokaa", mutta suunta on oikea. Ei ole nimittäin ihan sama mitä noin prosentti maailman väestöstä syö päivittäin (McDonald'sissa syö joka päivä noin 68 miljoonaa ihmistä).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti