torstai 26. tammikuuta 2012

Canned Dreams, Säilöttyjä Unelmia, säilykepurkin sisältämä elämä

 
Kun seuraavaksi valitset ruokaa ostoskoriisi, mieti millaisen ketjun se on käynyt läpi. Mieti kuinka monta käsiparia sen tekemiseen on osallistunut. Mieti missä maissa se on kulkenut. Mieti montako elämää sen eteen on uhrattu. Tai yritä edes. Näitä tietoja sinä et todennäköisesti tule mistään saamaan. Säilöttyjä unelmia elokuvan tiimiltä meni vuosi selvittää yhden säilykepurkin sisällön reittiä.

Ohjaaja Katja Gauriloff:n dokumentti Säilöttyjä unelmia kertoo erään liha-kasvissäilykkeen matkan, noin 30 000 km, suomalaiseen ruokakauppaan. Dokumentti oli hyvin vaikuttava, intensiivinen. Alkukuvat ovat Brasilian malmilouhoksista, joissa keräilijät väistelevät kaivinkoneen kauhaa, hyppivät louhoksella päivästä toiseen kuumassa ja janoissaan. Loppukuva on suomalaisen hypermarketin säilykehyllyn edestä. Tähän väliin mahtuu lukemattomia ihmiskohtaloita, lukemattomia uhrattuja eläimiä, lukemattomia käsiä.

Vaikuttavaksi dokumentin tekee sen kaksi tasoa. Äänenä toimivat ruokaketjun ihmiset, louhoksen keräilijä Brasiliasta, viljaa puiva mies sekä viljalaborantti Ukrainasta, teurastamotyöntekijät Tanskasta ja Romaniasta ja ruokatehtaan väki Ranskasta. Ohjaajan arvovalinta tai ei, kaikilla näillä oli surumielinen sävy puheessaan ja rankka elämä takanaan. Ihmiset puhuvat elämästään, kaunistelematta, toisen unelma on päästä saada tyttöystävä toisen kastroida ex-vaimon rakastaja. Toinen taso menee kuvan mukana, se on kaunistelematon ja totta - paljon eläinten kasvatuskuvaa ja teurastuskuvaa. Verellä ei mässäillä, mutta pari kertaa mietin että monikohan yleisöstä rupeaa kasvissyöjäksi elokuvan nähtyään? Jos elokuva tulee Suomeen tv-levitykseen voidaan taas varautua hyvinvointikeskusteluun, mikä on tietysti hyvä asia. Ja hintakeskusteluun, euron säilykepurkki? Miksi meidän pitää saada ostaa aina vain halvempaa ruokaa? Ja kenen kustannuksella?

Tuottaja ja ohjaaja sanoivat pää-ajatuksen olleen keskustelun herättäminen. Sitä tämä elokuva varmasti tekee. Se saa ajattelemaan. Levitysoikeudet on myyty useaan maahan ja elokuvan tulee näkemään satoja miljoonia ihmisiä.

Käy katsomassa jos vain suinkin voit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti