maanantai 20. syyskuuta 2010

Ny Nordisk Mat uusi ohjelmakausi alkaa pian

Ny Nordisk Mat -ohjelman uusi ohjelmakausi 2010-2014 alkaa. Ohjelman ohjausryhmä päätti ensimmäisessä kokouksessaan elokuussa seuraavien vuosien teemat sekä ohjelman kohderyhmät.

Ohjelmalla on käytössään vuosittain pieni pohjoismaisen ministerineuvoston orgaanien kautta tuleva budjetti, joka kohdennetaan yhteispohjoismaisiin aloitteisiin ohjelman kohderyhmien ja teemojen mukaisesti. Varsinainen työ ja aktiviteetit tehdään kussakin maassa, joten vaikuttavuus nousee näin suuremmaksi. Kaikki tahot ja tekijät ovat tervetulleita mukaan!



Ohjelman kohderyhmiä uudella kaudella ovat lapset ja nuoret, media, päätöksentekijät, kokit ja turismiteollisuus.


Pääaihealueita, teemoja, joita ohjelma tulee käsittelemään ovat Pohjola maailmassa, Ruoan nautinnollisuus ja ilo, Hyvinvointi/Terveellisyys (pohjoismainen dieetti), Elämysteollisuus ja Pienen mittakaavan elintarviketeollisuus.

Tarkemmin teemoista:

Pohjola maailmassa (globalisaatio) on teemana, sillä elämämme globaalissa maailmassa ja kansainvälistyminen kaikilla aloilla, myös ruoan suhteen, on totta. On oltava yhtä aikaa lokaali ja globaali. Pohjoismaisella ruokakulttuurilla on mahdollisuudet maailman valloitukseen, sillä ruoallamme on tarina ja alkuperä, sillä on juuret. Pohjoismainen keittiö on nyt kuumin trendi ruokakulttuurin saralla, ja syystäkin.

Ilo ja mielihyvä ovat puuttuneet tähän saakka ruokapöydästämme. Ruoka on nautinnon ja laaja-alaisen hyvinvoinnin lähde, siitä on lupa nauttia. Ruoan tuottamasta mielihyvästä on tulossa kypsemmän ja itsevarmemman pohjoismaisen identiteetin lähde, ja hyvä niin.

Hyvinvointi/terveellisyys ovat olleet aina tärkeimpiä Pohjoismaita yhdistäviä arvoja. Pohjoismaisessa keittiössä on kaikki terveyden avaimet ja Uusi Pohjoismainen Ruoka ohjelma tulekin panostamaan tähän aihealueeseen tulevalla kaudella.

Elämysteollisuus, etenkin turismi, liittyy paikalliseen kulttuuriin kiinteästi. Aina matkoiltamme muistamme ensin ruoan, hyvässä tai pahassa. Ruoka on itsessään elämys, se on keskeisessä osassa kun kerromme yhteiskunnastamme tai historiastamme, luonnostamme. Traditioiden arvostus on tullut keskeiseksi osaksi ruokatarinaa. Ruoan ja matkailun linkittäminen paremmin toisiinsa olisi monessakin mielessä arvokasta.

Pientuottajuus ja pienet elintarvikeyritykset ovat tyypillisiä Pohjoismaille. Niillä on itseisarvoa, ne tekevät suurten yritysten tavoin arvokasta työtä, työllistävät ja luovat alueellista elinvoimaisuutta. Paikallisen ja alueellisen ruoantuotannon ja jalostuksen turvaamisesta on tullut näinä aikoina myös poliittisesti tärkeäksi, sillä jokaisen kansakunnan on pystyttävä ruokkimaan kansalaisensa kestävästi.

Kerron lisää ensitilassa, heti kun ensimmäiset draftit varsinaisista sisällöistä ovat syntyneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti