maanantai 23. elokuuta 2010

Lähiruokaviestillä nautitaan tuoreesta ruoasta

Neljäs perättäinen lähiruokaviesti alkoi Vaalasta Lamminahon talolta.
Kansanedustaja Inkeri Kerola toivotti polkijat tervetulleeksi viestille. Hän muistutti, että huoltovarmuuteen littyvät asiat ovat tulleet yhä lähemmäs ihmistä ja että ruoan tuotannon ja säilyttämisen toimivuus olisi tärkeä miettiä myös kriisien aikana. Ihminen on kokonaisuus, ja meidän tulisi kuunnella kehoamme paremmin. Terveyden edistäminen ruoka, hyvä ravinto etusijalla.
Inkeri korosti, että hyvän ravinnon ja ruoan tulee olla etusijalla terveyden edistämisessä. "Ravinnon merkitykset tulee muistaa ympäri vuoden, ei vain viestin aikana".
Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä kertoi, että Vaalassa lähiruoka on tiedostettu valinta. Päättäjät voivat vaikuttaa hankintoihin: lähiruokaa ei saa suosia, mutta hankinnat voidaan rakentaa niin, että tuore on mahdollista.
Kestävät hankinnat tulee nostaa Tytin mukaan kunnan strategiaan, eikä hinta saa olla hankinnoissa ainut vaikuttava tekijä vaan laatu täytyy myös ottaa huomioon. Osatarjousten salliminen on myös tärkeää. Tytti totesi, että pienellä on mahdollisuudet hankkia tuotteet suoraan tuottajalta, eikä välissä välttämättä tarvitse olla tukkua: kun tuottajat tunnetaan, on yhteistyö helpompaa. Toisaalta yrittäjien tulee myös osata vastata tarjouspyyntöihin.
Tytin mukaan on harmillista, että kauden mukainen ruoka on unohtunut hankinnoistakin. Tytin mukaan on luonnollista, että Vaalassa tarjotaan lähiruokaa ja ruokalistat suunnitellaan niin, että lähiruoka on mahdollista.
Tytti antoi myös terveisiä valtiontason päättäjille lihan paikallistason jalostamisen puolesta. Lihan jalostaminen on tullut paikallisesti vaikeaksi, ja jalostuksen keskittäminen on hävittänyt pienet teurastamot - tälle tulisi tehdä jotain!
Vaalan ruokapalvelujohtaja Leena-Kaisa Pärkkä-Hietalan sanoin: lähiruoan käyttö on mahdollista kuntatasolla, kun se otetaan huomioon kunnan strategiassa ja ruokalistasuunnittelussa sekä kunnasta löytyy yhteinen tahtotila. Tuoreesta voi nauttia myös kuntaruokailussa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti