maanantai 10. toukokuuta 2010

Urbaania ruoan tuotantoa

Kevään korvalla alkaa kutkuttaa, kädet olisi saatava multaan. Juuri nyt onkin aika varmistaa ensi kesän sato, ja aloittaa taimien esikasvatus sisätiloissa. Ruoan itse kasvattaminen on yksi tämän hetken kuumimpia trendejä maailmalla. Ikkunapuutarhat ovat levinneet maailmalla kaikkiin suuriin kaupunkeihin, takapihoilta revitään asfaltteja auki kasvimaiksi, kattoja muutetaan puutarhoiksi. Itse pistin perunat multaan ämpäriin viime viikonloppuna, ostin siemenet porkkanaan ja salaatteihin minimaaliselle kasvimaalleni takapihalle.

Kaupungeissa on paljon tilaa, jossa ruoan kasvattaminen onnistuu. Kaiken taustalla ovat kysymykset ympäristöstä, ilmastonmuutoksesta, terveydestä, ruoan alkuperästä ja tuotantotavoista. Jos pystyt tuottamaan edes pienen osan syömästäsi ruoasta, teet ekoteon. Ja sitä paitsi itse kasvattaminen on hauskaa, työn tulos näkyy ja maistuu. Dodo teki viime vuonna tempauksen http://megapolis2024.org/muuohjelma/dodon-kaupunkiviljelijat-vallankumous-viljelymailla/ Lisää tällaista. Sain käsiini Helsingin uuden ruokakulttuuristrategian, Helsinki on ottamassa asian tosissaan. Hienoa!

Basilikat vihertävät jo yli 5 senttisinä työhuoneen ikkunalaudalla. Kesä on kohta.

4 kommenttia:

  1. Meilläkin töissä ikkunalla kasvaa basilikat, ihan kuin meillä olisi lemmikki töissä <3

    VastaaPoista
  2. Ei ollenkaan hassumpi trendi! Toivottavasti omistakin yrteistäni edes osa selviää sadonkorjuumittaan, vaikka olenkin varsin lahjakas kasvituholainen...

    VastaaPoista
  3. Kiitos äitien muistamisesta: meillä lasten ideoiman äitienpäivälounaan parhaita paloja olivat tuoreista yrteistä ja luomuöljystä pesto kuhalle, ruohosipuli-ruisleivät ja raparperikiisseli luomukermavaahdolla! Tuore on mahdollista ja herkkusesonki on alkamassa. Miksi ihannoida ulkomaista parsaa ja tuontiperunaa??

    VastaaPoista
  4. Tämä ruoankasvatusinnostus lienee ihan looginen jatkumo viime aikoina vallinneelle trendille, että kaikkea tehdään mahdollisimman paljon itse. Olen juuri lukemassa Gayla Trailin Grow Great Grub -nimistä kirjaa, jossa opastetaan ruoan kasvattamiseen pienissä tiloissa ja urbaanissa ympäristössä. Tomaatitkin voi esimerkiksi laittaa kasvamaan ylösalaisin vanhasta ämpäristä tuunattuun ruukkuun!

    Ikävä kyllä ei ole vielä tullut DIY-opasta vastaan, millä auringon saisi paistamaan pohjoispuolen parvekkeelle.

    VastaaPoista