keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Luomua lissää

Luomu kiinnostaa, yhä enemmän myös tuottajia. Viime vuonna luomuvalvontaan liittyi 250 uutta tilaa. - yhteensä Suomessa on 3831 luomutilaa. Lihapuolelta naudantuottajia on eninten, maidontuottajat ovat toisena ja lampaanlihan kolmantena. Luomussa on yhteensä noin 160 000 hehtaaria, keskimääräisen tilakoon ollessa noin 40 ha, sanova viimeisimmät tilastot.

Mistä sitten tuot kiinnostus lienee johtunut? Varmasti lannoitteiden hinnan noususta, ja kaipa huuto kuluttajapuoleltakin on saanut viljelijöitä suuntautumaan luomuun. Tai sitten ihan oma etu, kuten palkittu luomuhunajan tuottajakin totesi että oma terveys ja saastunut kaivo olivat syynä tuotantosuunnan muutokseen.

Luomu ei silti ota lähteäkseen lentoon Suomessa. Taas on tehty markkinoista ja ketjusta uusi selvitys, missä mätää. Selvitys on kommentoitavana ja luettavissa osoitteessa: http://www.mmm.fi/attachments/mmm/julkaisut/muutjulkaisut/5pV0Btll2/Luomutietoraportti.pdf

Sain itse ahaa -elämyksen viime vuonna kun olimme erään saksalaisen toimittajan kanssa saunomassa supisuomalaisella mökillä, luonnon keskellä, mutta vain 50 km Helsingin keskustasta. Puhuimme paljon luomusta, ja siitä miksi se ei ole lyönyt täällä läpi. Hän vain totesi noustessaan järvestä että "katso itse ympärillesi, teillä on luonto, ja ihan lähellä". Suomalaisten luontosuhde ja suhde ruokaketjuun on siis ilmeisesti vielä jossain mallissa, Keski-Euroopassa näin ei ole. Olisiko siinä yksi syy että luomulle ei ole ollut Suomessa "tarvetta", vielä.

1 kommentti:

  1. moi Marja,
    siis suosimme yksipuolista tehotuotantoa, kemiallisia lannoitteita ja torjunta-aineita, koska luontosuhteemme on kunnossa? vai siksi, että meillä on epätotuudenmukaisen idyllinen ja romanttinen kuva maataloudestamme ja ruokaketjusta? eikö luomu sopisi paremmin yksiin puhtaan luontomme kanssa?

    VastaaPoista