perjantai 6. joulukuuta 2013

Evakon perintö


Tässä on mummoni äidin Auroora Oravan evakkomatkan arkku, siinä vietiin perheen pientä omaisuutta pois Karjalasta ja lähdettiin sotaa pakoon, pariinkin kertaan. Ei olisi isoisoäitini aavistanut millainen elämä hänen lapsenlapsenlapsella on. Parempi elämä.

Tänään käyn taas Aurooran ja mummoni Rauhan ja ukkini Martin haudalla. Sotien aikaan Rauha toimi lottana sairaanhoitajana ja ilmatorjunnassa, ukki taisteli JR5:ssa. Pariskunta tapasi leikkaussalissa kun vaikeasti haavoittunutta ukkia leikattiin sotasairaalassa. Sinänsä traagisen tapahtuman ja tapaamisen johdosta syntyi lopulta neljä lasta ja kuusi lastenlasta ja nyt viisi lastenlastenlasta.

Mummon ja ukin perintö elää meissä jälkipolvissa vahvasti: Usko itseesi, tee paljon koulutöitä ja opiskele, hoida työsi kunnialla, hoida itseäsi ja kuntoasi, arvosta ruokaa, kunnioita vanhempiasi, satsaa laatuun (köyhän ei kannata ostaa huonoa), ole ajoissa, saavu juhliin silloin kun on kutsuttu, auta niitä joilla on vähemmän, ole kohtelias ja vieraanvarainen. Kunnioita luontoa ja isänmaata.

Näillä ohjeilla on ollut hyvä mennä.

1 kommentti:

  1. Hyvin puhuttu, Marja! Hyvää itsenäisyyspäivää sinullekin :)

    VastaaPoista